Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bärstolen– familjens frihet

Med bärstol kan även korta ben följa med på tur och det blir friluftsupplevelser för hela familjen. Men det är inte helt lätt att välja bland alla som finns på marknaden. Bärstolen ska bli er bästa kompis som hjälper både bärare och barn till minnesvärda upplevelser. Vi har testat fyra bärstolar för att ge lite hjälp på traven.

3 saker att tänka på när du väljer bärstol

1. Barnets komfort

Att barnet sitter skönt är helt avgörande för att bärstolen över huvud taget används och att det blir ett roligt äventyr. Sittdelen ska kunna höjas, sänkas och selen justeras, så att barnet får ett bra stöd på alla sidor, men ändå komma så pass högt upp att det blir en bra utsikt. Många stolar har stigbyglar som gör att barnet får en skön ställning som kan varieras under färd, vissa med hälskydd som gör att fötterna inte glider ur. De flesta bärstolar har också en mjuk kudde, ett dregelskydd att luta sig mot, och ofta går det att ta av och tvätta. Ett solskydd är ett måste och ett regnskydd är en bonus. Kom dock ihåg att barn inte ska sitta alltför länge i bärstolen – justera barnets position emellanåt och ta många pauser och spring av er.

2. Bärarens komfort

Att bärstolen sitter skönt för dem som bär ger verkligen bra förutsättningar för en härlig tur. Alla ser vi olika ut och passform är svårt att läsa sig till. Prova dig fram! Det är bra om rygglängden lätt kan justeras. Det är ofta mer än en person som bär under äventyret och då ska det inte bli ett stort projekt att byta sinsemellan. Avbärarbältet ska avlasta bra för tyngden och alla remmar ska vara lätta att spänna, hitta och justera så att allting sitter optimalt.

3. Enkelhet

Att ge sig ut med barn kräver såklart alltid lite mer förberedelser än en ensamvandring, så enkelhet är verkligen ett ledord. Välj en stol som är lätt att förstå, justera och använda och som faktiskt hjälper dig att utöva friluftsliv. Förutom råden ovan finns flera andra smarta finesser som hjälper till. Många stolar har stödben för att du lätt ska kunna ställa ned stolen med barnet i. Förvaringsmöjligheterna ser också lite olika ut. Kolla hur lätt den är att packa ihop så den kan hänga med i bagageluckan eller bagagehyllan på tåget eller flyget.

» Att barnet sitter skönt är helt avgörande för att bärstolen över huvud taget används och att det blir ett roligt äventyr. «

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övriga produkter hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

ThuleSapling Elite

a a a

Småfinesser

Vikt: 3 600 g
Maxvikt barn: 22 kg
Cirkapris: 3 000 kr

THULE CHARMAR med små lyxiga finesser i den här modellen. Här kan barnet själv sätta sig i stolen och i bärarens höftbälte finns ficka med spegel för att kolla läget bakåt. Stolen har en avtagbar ryggsäck bak, där också solskyddet finns – för prylar som man snabbt vill ta ur, men kan lätt lämnas och spara den extra vikten. Överlag finns väldigt bra förvaringsutrymmen. Remmarna är lagom långa och det är lätt att förstå alla funktioner. Rygglängden justeras hyfsat lätt mellan olika bärare. Stolen står stabilt på marken, även om de tredje läget på fotstödet är trögt att få till. Regnskydd ingår inte men finns att köpa. Barnselens spänne sitter på barnets mage vilket gör det stökigt att komma åt bland alla kläder, och knäppet slinker lätt under barnet. Remmarna runt barnets ljumskar kan skava lite och gör det svårt att sitta en längre stund. Ett dregelskydd är väl gömt i en ficka – att sätta dit det går lätt, men det ser lite hemmagjort ut. Stolen har stigbyglar så att barnet lätt kan stödja fötterna, däremot inget skydd för hälen som lätt åker ur.

Plus:
Bra förvaring
Små lyxiga finesser
Lätt att förstå

OspreyPoco Ag Plus

a a a

Väldesignad

Vikt: 3 480 g
Maxvikt barn: 22 kg
Cirkapris: 3 700 kr

EN VÄLDESIGNAD bärstol som gör det lätt att äventyra. Osprey är stabil, både på marken och på ryggen – den sitter skönt och fördelar vikten bra. Det är inga långa remmar som hänger och slänger, vilket gör funktionerna lätta att förstå. Rygglängden är lätt att justera om bärstolen byter bärare under dagen. Barnets sele knäpps på bröstet – ett enormt plus då inga kläder och stoldelar är i vägen.

Barnet har ett härligt rörelseutrymme och fötterna vilar på stigbyglar, dock utan hälskydd. Mjukt dregelskydd finns som går att ta bort och tvätta. Sol och regnskydd ingår. Trots att den ser skrymmande ut uppfälld så går modellen att packas ihop väldigt väl. Det gör dock att det inte är möjligt för barnet att själv sätta sig i stolen. Stort förvaringsutrymme finns för den som orkar bära lite till.

Plus:
Lättanvänd och proffsig design
Rymlig förvaring
Bra rörelseutrymme för barnet
Lätt att packa ihop
Mjuk vaddering för barnet

DeuterKid Comfort 2

a a a

Lättviktare

Vikt: 2 950 g
Maxvikt barn: 22 kg
Cirkapris: 2 000 kr

EN LÄTT men stabil stol som med enkelhet kan byta bärare under dagen. Funktionerna är lätta att förstå, även om remmarna blir lite väl långa för den som har en bra bit att dra åt och de hänger och slänger. Barnets sele är lätt att spänna och lossa och trots att knäppet sitter på magen så är det lätt att se och knäppa. Sitthöjdens lägsta läge är begränsat vilket gör att stolen passar för yngre eller kortare barn. Mjukt dregelskydd finns som går att ta bort och tvätta. Stolen har stigbyglar så att barnet lätt kan stödja fötterna, men utan hälskydd. Sol och regnskydd ingår inte i modellen men finns att köpa till. Bärstolen är lätt att packa ihop och har helt okej med förvaringsutrymmen, med lättillgängliga fickor på höften och stora fickor på barnets båda sidor. En liten gosebjörn ingår som resesällskap.

Plus:
Lätt i vikt
Skön vaddering för barnet
Lätt att justera rygglängd

Bergans Lilletind

a a a

Nätt och lätt

Vikt: 3 100 g
Maxvikt barn: 17 kg
Cirkapris: 2 000 kr

BERGANS LILLETIND är som gjord för spontana vardagsäventyr. Den är nätt, lätt och smart för sin vikt. Barnet sitter rymligt, sittvinkeln kan justeras och stigbyglarna har hälskydd som håller fötter på plats. Selen är skön, men knäpps fast på magen vilket gör det svårt att komma åt. Sol och regnskydd ingår. Sittdelens form ger barnet riktigt bra nackskydd, men stödet framåt och på sidorna sitter lite lägre än på andra stolar. Stolen passar således jättebra för pigga barn som får utmärkt utsikt åt alla håll. För bäraren är livet enkelt – det mesta går att spänna med enhandsfattning och stolen sitter skönt. Bärsystemet sitter lågt vilket ger en skön viktfördelning – däremot tenderar barnets fötter att studsa på bäraren. Lilletind har inte stödben, men en fotplatta som du ställer dig på för att hålla bärstolen stående på marken. Funktionen gör att sovande barn inte kan vila kvar i stolen vid paus, men gör istället stolen nätt. Att ändra rygglängden är lite pilligt för frusna fingrar, men inga problem att ordna under färd om man är två. Förvaringsmöjligheterna är små men maxade, och den nedre förvaringen går att ta av.

Plus:
Nätt att både bära och förvara
Låg tyngdpunkt
Bra utsikt för barnet

a a a

Kom ihåg att barn inte ska sitta alltför länge i bärstolen – justera barnets position emellanåt och ta många pauser och spring av er.

Bli medlem - Få upp till 25 % rabatt hos Outnorth

Som medlem får du 25 % rabatt på Bergans sortiment och upp till 20 % rabatt på övriga produkter hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning