Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

7 tips för sommarfjällturen

2017-06-18

Det svenska fjällandskapet är fantastiskt vackert. Fridfullt och storslaget. Det är inte konstigt att det lockar så många ut på tur varje år. Här är sju tips från Friluftsfrämjandet på hur du kan förbereda dig, praktiskt och mentalt – för en magisk upplevelse på vidderna.

Det behöver inte bli så komplicerat

Upptäck på dina egna villkor. Det går att njuta av fjället på så många sätt, och det finns inga rätt eller fel – det är din upplevelse som räknas, inte hur andra gör. Vill du inte gå länge och långt – gå dagsturer med en fjällstation eller ditt tält som bas. En del fjällstationer ligger till och med tillgängligt med bil. Särskilt om du är ovan är det ett bra sätt att prova på. Det behöver inte vara allt eller inget. Det finns många olika sätt att uppleva fjället på.

Våga ta med barnen

Forskning visar att barn, liksom vuxna, mår bättre av att vara utomhus. Fjället har underbart stora ytor för barnen att springa runt och upptäcka på. Gör det enkelt. Förbered några olika lekar, uppgifter eller spel. Packa en enkel matsäck eller laga plättar på stormköket och drick varm choklad på kvällen. Sätt upp en tältbas runt knuten eller bo på någon fjällstation som ligger nära transportmedel och gå dagsturer därifrån. Fjällkänslan infinner sig även om bilen står parkerad bakom kullen. För barnen är det vildmark och ett stort äventyr som de kommer minnas länge.

Stanna upp och njut

Glöm inte att stanna upp, andas och njuta av det du upplever. Det behöver varken gå fort, bli långt eller kännas tungt. Slå dig ned i mossan och läs en bra bok med fjället som scen.  

Gå in kängorna

Att slippa skavsår är guld värt. Gå rejäla promenader, gärna i skogen, med dina skor så du blir bekant med dem.

Ställ in ryggsäcken före turen

Lägg något tungt i den och prova att gå med den. När turen sedan börjar slipper du lägga tid på att justera och du har också vant kroppen vid den ovana belastningen.

Lär känna tältet innan

Om du tänker tälta, lär känna ditt tält i fint väder. Vädret på fjället är i sig ett äventyr – ifall det skulle blåsa mycket eller ösa ner så vill du inte precis då lära dig hur du sätter upp tältet. Sätt upp det runt knuten så att du vet precis hur det funkar. 

Köp en karta

Lita inte på mobilen då både batteri och täckning kan svika dig på fjället.

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning