Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Gonatt cykeln – så ger du den kärlek inför vintern

De mest inbitna cyklisterna tar inte ledigt under vintern. De utrustar sin cykel med dubbdäck, lysen och kör på ungefär som vanligt. Men om du tycker att det är dags att pausa cyklandet till nästa säsong är det dags att ta hand om din cykel nu. Friluftsfrämjandets cykelexpert tipsar om hur du gör.

För dig som tycker att cykling är roligast under årets ljusare och varmare månader är det förvaring av cykeln som gäller nu, tills våren knackar på dörren. Men innan du pausar cyklandet är det viktigt att du ger din cykel lite kärlek, annars är risken stor att den inte mår särskilt bra när vintern är över. 

Innan du ställer cykeln åt sidan, tvätta den noga och smörj alla rörliga delar lite extra, framför allt drivlinan – alltså kedjan, växlarna och kassetten. Annars är risken stor att alla mekaniska komponenter kärvar fast. 

–Det här är dumt att slarva med, säger Andreas Danielsson, projektledare för MTB på Friluftsfrämjandet och cykelexpert.

Och det är inte särskilt svårt. 

–Att tvätta cykeln är ingen rymdvetenskap. Du behöver en vattenslang, svamp och vanligt diskmedel. Därefter är det viktigt att du smörjer alla rörliga delar. Inför vintern är det klokt att använda lite tjockare kedjeolja, som inte försvinner lika fort, eftersom cykeln blir ståendes en längre tid. Sedan tycker jag det är bra att spraya på ett allroundmedel, typ 5-56 på alla skruvar och rörliga delar, för att få en skyddande hinna, som också motverkar rost”

Kan du förvara cykeln inomhus är det att föredra, då står den torrt och varmt. Då mår den bra, utan att några obehagliga överraskningar växer till sig. Om du inte har plats för cykeln inomhus bör du åtminstone försöka placera den under tak, så den slipper bli indränkt i snö. Då kommer rosten snart att ta över och det blir både tidskrävande och dyrt att väcka den till liv igen. 

Äventyren behöver inte ta slut

Men Andreas Danielsson påminner att man ju faktiskt inte måste sluta cykla bara för att det blir vinter. 

–Du kan förlänga säsongen väldigt mycket genom att byta till dubbdäck och använda kläder som stoppar för kyligare och slaskigare väder. En cykel av god kvalitet mår inte dåligt av regn, snö och slask, så länge du spolar rent och smörjer den. 

Men tänk på att synligheten är viktig under årets mörka månader. Det betyder att både du och cykeln bör vara utrustade med reflexer. 

–Om du vill utmana mörkret på allvar finns väldigt mycket kompetent belysning att välja på. Så länge du cyklar längs allmänna vägar räcker det med lyse på cykeln för att synas. Men om du vill cykla i terräng så krävs kraftigare belysning, så att du även ser tillräcklig bra, säger Andreas Danielsson.

Och han tycker att man ska prova.

–Att cykla längs en mörk stig, i en tunnel av ljus, är en alldeles speciell känsla. Väl värd att testa!

Hitta äventyr på cykel

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning