Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Tung jurist representerar friluftslivet i utredning om strandskyddet

2019-12-16

Vi är glada över att Miljödepartementet har valt ut Torgny Håstad, medlem i Friluftsfrämjandet och fd justitieråd i Högsta domstolen, till att delta i expertgruppen i regeringens utredning om översyn av strandskyddet. Friluftsfrämjandet är den enda friluftsorganisation som har en representant i utredningen.

"Som ordförande i STF fram till 2012 och som representant för Svenskt Friluftsliv har jag länge slagit vakt om strandskydd och allemansrätt och ser fram mot att delta i denna utredning." – berättar Torgny Håstad

Regeringens mål med utredningen är att anpassa strandskyddet till olika förhållanden i olika delar av landet, så att det blir enklare att bygga strandnära i landsbygdsområden. Man vill samtidigt bibehålla eller om behov finns förstärka strandskyddet för att värna obrutna strandlinjer, den allemansrättsliga tillgängligheten och miljön i starkt exploaterade områden.

Friluftsfrämjandet anser övergripande att strandskyddet är en ovärderlig nationell tillgång för friluftslivet. Dispens från strandskyddet bör även fortsättningsvis ges ytterst restriktivt. Samtidigt har vi förståelse för att behoven att bygga strandnära ser olika ut i olika delar av landet. Friluftsfrämjandet anser att ju attraktivare naturområden är, och ju mer de faktiskt används, desto större hänsyn bör tas till friluftslivets intressen. Detta innebär att vi kan acceptera att strandskyddet differentieras, så länge vissa attraktiva naturområden som används skyddas ytterligare.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning