Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Tre tips och 982 äventyr för att släppa skärmen och upptäcka vårtecken

2023-04-19

Våren kryper fram över landet. Beger du dig ut i skogen och använder alla dina sinnen kommer du garanterat få en välgörande upplevelse. Gör en dagsvandring, ta en promenad till närmsta skogsdunge eller häng på ett av de 982 äventyr som Friluftsfrämjandets ledare erbjuder i landets 21 län.

– Stillasittandet, den psykiska ohälsan och ensamheten blir allt större samhällsproblem. Bara två av tio flickor uppnår Folkhälsomyndighetens rekommendation om en timmes aktivitet per dag. Tänk då vad naturen kan göra för barn och vuxnas rörelse. Ju tidigare vi tar del av friluftsliv desto större är också chansen att vi fortsätter med det hela livet, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet.  

Barns dagliga vistelse i naturen har minskat från 78 procent 2003 till 49 procent 2019.  Allt färre barn får chansen att upptäcka en nyutslagen tussilago i en skogsglänta. Känna doften av den fuktiga mossan bland träden och den solvarma snön. Att tillsammans med andra finna spår efter djur som bor i skogen.  

– Att vända denna trend är nödvändigt för barns och ungas välmående, men också för att undvika ett växande folkhälsoproblem. Vi vet att det kan kännas svårt och ovant för många att upptäcka skogen men också hur enkelt det är att hitta sin rörelseglädje i naturen. Så jag hoppas att många friluftsovana tar chansen denna vår och hänger med ut med våra engagerade ledare, säger Kristina Ljungros. 

Hur kommer du enkelt ut i naturen då? Här är några tips: 

Ta ett skogsbad 

Du kan skogsbada själv eller i grupp, som en egen aktivitet eller som ett inslag i en vandring eller annat äventyr. Välj en bra plats där du inte störs av människor och trafik. Se, lyssna och ta in dofterna omkring den plats du har valt. Gå en kilometer långsamt i tystnad, fokusera på det du ser, hör eller doftar. Sätt dig ned en stund på en fin plats, slut ögonen och gå igenom ett sinne i taget.

Läs mer: Skogsbad för nybörjare

Ut och vandra 

Många tänker att vandring hör hemma på fjället, men i låglandsnatur finns mycket att upptäcka. Många guldkorn finns på pendlingsavstånd från storstäder. Ofta finns iordningsställda rastplatser med vindskydd, eldstäder och ved. Utrustning som du redan har hemma räcker långt – du behöver ett par skor som sitter bra, en skyddande jacka mot vind och lättare regn, dagsryggsäck med vatten och mat. 

Läs mer: Snabbguide i vandring – så kommer du igång

Se naturen som lekplats  

Ni behöver inte gå långt för att få en spännande dag. Natur i närheten har mycket att upptäcka. Vad finns i diket eller vad gömmer sig under en sten? Ett annat tips är att gå utan att tänka på det - fyll fickorna med lekar och sånger och energi efter vägen! Bygg en koja, gå en reflexvandring i mörkret eller lägg er ned på marken och titta på molnen.  

Läs mer: Så kommer du ut i naturen med barnen

Äventyr nära dig

Just nu finns 982 äventyr att anmäla sig till runt om i landet. Vilka äventyr finns nära dig? Gå till Hitta äventyr och filtrera på plats, så kan du se vad som är på gång i ditt län framöver. Hitta äventyr