Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Lyckat samarbete med Idre Fjäll

2018-12-14

Lagom till vintersäsongen får Ragnhildsborgsbacken i Södertälje ta emot ett 40-tal begagnade hyrskidor från Idre Fjäll och kan därmed erbjuda hyrutrustning. Det är Friluftsfrämjandet i Södertälje som har tagit initiativet till samarbetet som förhoppningsvis får ut fler barn och ungdomar i skidbacken.

Text: Cathrin Larsson Foto: Cajsa Rännar

– Det här är en chans att få ut fler barn i rörelse. Vi som driver backen brinner för skidåkning och att vi skrattar, har kul och rör på oss, det är kärnan. Vi ser fram emot detta mycket! säger Mathias Gälsing, engagerad i en lokal styrgrupp för marknadsföring och event i Friluftsfrämjandet Södertälje.

Han jobbar även ideellt i Ragnhildsborgsbacken som drivs i Friluftsfrämjandets regi och var drivande i att starta upp det nya samarbetet med Idre fjäll. Ragnhildsborgsbacken i Södertälje har funnits sedan början av 80-talet och det finns en skidskola med utbildade skidlärare. Hittills har det dock saknats möjlighet att hyra utrustning till ett förmånligt pris. Det ville Mathias Gälsing råda bot på så han började spåna på idéer.

Han funderade på vad som händer med skidanläggningarnas hyrutrustning som är »avbetald« och byts ut frekvent och tog kontakt med Idre Fjäll. Diskussionen tog fart och Idre Fjäll såg en möjlighet att låta utrustning som de inte använder längre få nytt liv i Ragnhildsborgsbacken.

– Att få möjlighet att bidra till att väcka skidglädjen hos nästa generation skidåkare känns fantastiskt roligt. Vi jobbar hårt med att fler barn och ungdomar ska få chansen till att uppleva skidåkning och vintersport. Att sprida den glädje och engagemang som vi känner för skidåkningen vidare med hjälp av alla duktiga ledare inom Friluftsfrämjandet känns som ett viktigt steg i det arbetet, säger Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre Fjäll.

Tanken med samarbetet är att Ragnhildsborgsbacken blir som en systerorganisation och inkörsport till Idre Fjäll som tack för att de får ta emot hyrskidorna.

 

»Vi älskar att barn från alla samhällsklasser ges möjlighet att introduceras till skidåkning utan att behöva ha ny egen utrustning.«

 

 – Om man börjar i Ragnhildsborgsbacken kan det föda ett intresse för skidåkning och friluftsliv. Det finns ju många skidåkare i Stockholmsregionen som gärna rör sig uppåt i landet. Från vår sida ser vi möjligheten att bidra till att få upp ett intresse för Idre och för våra svenska fjäll, säger Mathias Gälsing.

Just nu pågår en febril verksamhet för att iordningställa en uthyrningslokal i Ragnhildsborgsbacken. Målet är att allt ska vara klart och att skidorna ska finnas på plats innan skidskolan börjar i mitten av januari, men det beror förstås på snöläget. Det kommer att finnas ca 40 par skidor främst för barn och skolungdomar men även en del för vuxna.

– Att Ragnhildsborgsbacken får en skiduthyrning betyder mycket både för oss och för Södertälje kommun. De tycker att det är viktigt att vi finns kvar. Vi har ett nära samarbete med fritidsgårdarna men som det har sett ut tidigare måste skolor och fritidsgårdar som vill anordna idrottsdagar eller friluftsdagar åka till andra kommuner för att det inte har funnits utrustning att hyra. Nu kommer vi att kunna erbjuda det, säger Mathias.

Ragnhildsborgsbacken vill även bidra till en ökad integration i Södertälje.

– Att få till en skiduthyrning skapar stora möjligheter för de som inte tidigare har stått på ett par skidor. Vi älskar att barn från alla samhällsklasser ges möjlighet att introduceras till skidåkning utan att behöva ha ny egen utrustning. Det är också viktigt att det finns möjlighet för barn med invandrarbakgrund som kanske inte har åkt skidor tidigare av olika anledningar, att de nu får chansen att ta första steget och prova, säger Mathias.