Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

125 000 stöd till nya äventyr – så gick det

2018-12-14

När Friluftsfrämjandet förra året fyllde 125 år fick organisationen en fin födelsedagspresent från partnern Bergans – produkter ur Bergans sortiment för 125 000 kronor. Här är en hälsning från de fem lokalavdelningar som fick dela på 2018 års Äventyrsstöd.

Text: Cajsa Rännar Foto: Daniel Ohlsson

Uppsala

Äventyrsstödet i form av tarpar, kanotsitsar och ryggsäckar har gjort stor nytta i vår integrationsverksamhet. Aktiviteterna vänder sig till personer som är nya i Sverige och till dem som vill träffa människor från andra länder. Ryggsäckarna använde vi flitigt under våren då vi varje vecka ordnade friluftsaktiviteter för barn och deras familjer vid ett asylboende i Marma. Deltagarna var lite skeptiska i början men efter några veckor uttryckte flera att vi var veckans höjdpunkt! Under sommaren har vi ordnat åtta kanadensarpaddlingar i Uppsalas närområde och sitsarna har varit väldigt uppskattade av de som suttit i mitten av kanoterna. Tarparna kommer till användning under höstens utematlagningar samt under nästa vår då vi ska ha praktisk allemansrättskunskap med SFI-klasser utomhus. Att träffa alla de här människorna är verkligen världens äventyr och man vet aldrig vad som kommer att hända vid en aktivitet. Det enda man säkert vet är att det ger oss nya upplevelser och erfarenheter och att det alltid är fantastiskt roligt!

– Sofie Wikberg, Uppsala

Kinda

Äventyrsstödet hjälpte oss att sätta guldkant på vårt terminslånga äventyr ”Adrianopels skatt”. Äventyret blev mycket uppskattat bland barnen och är förhoppningsvis ett minne de bär med sig genom livet. Kanske har vi också inspirerat några av dem till att söka lite mer efter spännande natur och historier i närområdet. Ryggsäckarna och tälten vi fick kommer att användas flitigt under äventyr många år framöver. Vi ledare tyckte att det blev en väldigt rolig termin att arrangera och förhoppningsvis kan vårt äventyr inspirera andra lokalavdelningar. Vår nästa idé är att arrangera ett äventyrsläger för frilufsare från vår egen och andra lokalavdelningar till sommaren.

– Tommy Gustafsson, Kinda

Sollefteå

I och med Bergans Äventyrsstöd kunde vi i Sollefteå sätta skidjackor på våra skidledare med skidjackor som med fantastisk vilja och energi har startat upp skidskolan igen. Från att inte ha haft någon skidskola på nästan tio år hade vi under säsongen 17/18 lyckats etablera nybörjare, fortsättnings-, vuxen- och freeskiersgrupper. Lokalavdelningen har jobbat hårt för att bygga upp verksamheten i Sollefteå igen och har nu efter ett år ökat medlemsantalet och aktivitetsutbudet långt över förväntan. Att få ett äventyrsstöd från Bergans var ett fantastiskt bevis på att vi kämpar åt rätt håll.

– Hanna Vörman, Sollefteå

Värnamo

Vi fick ledarkläder till vår MTB-verksamhet. Vi fick möjlighet att utrusta ett 20-tal ledare med tröjor, västar och ryggsäckar från Bergans så att vi nu ser snygga och enhetliga ut. Detta har ett stort marknadsföringsvärde för oss och är en imponerande syn när vi rullar iväg. När vi inte behövde köpa kläder kunde vi istället lägga pengar på att utbilda ytterligare sju MTB-ledare under året vilket har gjort det möjligt att starta nya verksamheter.

– Marcus Melin, Värmano

Luleå

Äventyrstödet från Bergans kom precis i uppstarten av vår vandringsverksamhet. I september invigde vi en 220 km lång vandringsled införda våra nya skalkläder från Bergans. Samma ledargäng står även bakom kanadensarpaddlingen som även den är ett nytt tillskott i verksamheten. Vi vet nu att vi håller oss torra och varma i kläderna samtidigt som vi är mer förtroendeingivande i bra funktionskläder som vi kan rekommendera till våra deltagare. Näst på tur blir att testa kläderna under vinterförhållanden samt medverkan på BANFF Filmfestival.

– Ari Hultqvist, Luleå