Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

I Ur och Skur-förskola i Malmö

2016-05-30

Barn som får tillbringa mycket tid utomhus blir gladare, friskare och mer kreativa. Det visar många års forskning. Nu startar Friluftsfrämjandet den första konceptbyggda I Ur och Skur-förskolan i Skåne, den andra i Sverige.

Ur och Skurs unika pedagogik har drivits och utvecklats framgångsrikt av Friluftsfrämjandet i 30 år. Att nu utveckla konceptbyggda förskolemiljöer är ett ytterligare steg mot att tillgängliggöra pedagogiken för fler.

– För oss är naturen det bästa klassrummet. Det märks tydligt hur utomhusmiljön stimulerar nyfikenheten vilket ger både kunskap och förståelse. Vi är glada och stolta över att äntligen kunna erbjuda barn i Malmö en konceptbyggd I Ur och Skur-förskola som är speciellt anpassad till pedagogiken, säger Kerstin Andersson, vd vid Friluftsfrämjandet I Ur och Skur.

Nära relation till naturen

På förskolan får barnen prova på olika friluftslivsaktiviteter och grundlägger friluftsfärdigheter som de har nytta av hela livet. De får också en nära relation till naturen och utvecklar kunskap och trygghet att vistas där. Barnen får dessutom lära sig om miljön och att källsortera, kompostera, odla och att återanvända.

– Utomhuspedagogik stimulerar alla sinnen och aktiverar kroppen, vilket i sin tur ökar koncentrationsförmågan. Vår forskning har också visat att konfliktbenägenheten mellan barnen minskar och att barn som lär ute har färre sjukdagar, säger Anders Szczepanski, forskare och enhetschef på Nationellt centrum för utomhuspedagogik, NCU, vid Linköpings universitet.

Förskolan ligger i området Tygelsjö i Malmö och är framtagen i samarbete med fastighetsbolaget Func och Hidemark & Stintzing Arkitekter AB, med ett tidigare grundarbete av Skanska Nya Hem.

Förskolan är designad i ett plan där arkitekturen skapar en miljö där gränserna mellan ute och inne suddas ut. Det finns en vinterträdgård i anslutning till köket och en stor altan för aktiviteter och gemensamma måltider utomhus under tak. Att sova utomhus är en viktig del av I Ur och Skur-pedagogiken. I den specialdesignade byggnaden finns det sovaltaner så att barnen kan sova tryggt och torrt oavsett väderlek. Även maten är en viktig del i Ur och Skur-verksamheten och fokus ligger på kvalitet, närodlat, ekologiskt och vilt.

Fakta

Förskolan I Ur och Skur Tygelsjö är en fristående förskola och en del av Friluftsfrämjandet. Förskolan arbetar med pedagogiken I Ur och Skur som är en upplevelsebaserad och hållbar pedagogik som verkar nära naturen både inne och ute.

Pedagogiken skapades för 30 år sedan av de två förskolepedagogerna och friluftsledarna Siw Linde och Susanne Drougge. De såg att friluftslivet och att vara ute i naturen stimulerade barnens upptäckarslusta och inlärningsförmåga. Detta lade grunden till pedagogiken att lära ute hela dagen och 1985 startade duon Sveriges första I Ur och Skurförskola ”Barnstugeföreningen I Ur och Skur Mulleborg” på Lidingö utanför Stockholm.

Publicerat: 30 maj 2016