Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Ledarveckan - Årets höjdpunkt

2017-01-15

Varje vinter och sommar lockar Friluftsfrämjandets ledarvecka på Idre fjäll stora och små Friluftsfrämjare. För familjen Lindqvist är det båda årstidernas höjdpunkt!

– KOLLA PAPPA, det går jättefort!

Det är sista veckan i juni, men våren har varit kall och snöfläckar är lätta att hitta. Emil, Emma och Ture ska snart somna sött i det redan resta tältet. Men först ska pappa Johan utklassas i tjärtlappsracet.

Det Emil, som är äldst och snabbast, inte räknat med är att den fina snöfläcken tar slut i en gigantisk vattenpöl. När han kravlar sig upp efter att ha landat med ett enormt plask och ett jätteskratt är det inte många kvadratscentimetrar på hans kropp som är torra. Det är tur att det ändå snart var dags att byta till pyjamas och krypa ner i sovsäcken.

Längtar till Ledarveckan

borstar tänderna

Emil, Emma, Ture, Johan och mamma Åsa heter Lindqvist i efternamn och de bor i Alingsås. För dem har Friluftsfrämjandets ledarvecka blivit en självklarhet både sommar och vinter. Och faktum är att hela familjen längtar.

– Sedan vår första ledarvecka sommaren 2014 har vi åkt på alla. Vi stormtrivs. Framförallt är det ett enkelt och bra sätt att komma upp i fjällen. Vi hade inte varit där sedan vi fick barn, berättar Åsa Lindqvist.

Vill göra utomhuslivet självklart

Hon växte själv upp vid havet och vill göra utomhuslivet lika självklart för sina barn som det var för henne. Idag är båten utbytt mot tälthelger och korvgrillning. Åsa har tre barn på fem, sex och åtta år. Hennes yngsta son fick en sovsäck i julklapp och kan knappt bärga sig innan han får testa den på riktigt under bar himmel.

– Jag blev ledare i Knytte och så småningom i Skogsmulle för att jag ville ge mina barn chansen att vistas utomhus. Det känns underbart att de längtar efter att tälta på sommaren och älskar både slalom och längd på vintern.

Chans att testa många aktiviteter

Familjen är allätare – de gillar sommaraktiviteter såväl som skidåkning. Ledarveckan blir en chans att testa det mesta i aktivitetsväg.

– Förra sommaren fick vi låna en mtb-cykel och det blev succé. Vi kom också ut och tältade på familjeövernattningen. Det är en bra aktivitet om man inte är van att tälta med små barn i fjällen. Det finns en trygghet i att ha bilen nära och att umgås med folk som har koll.

Även fortbildning

Att få en chans till fortbildning är också en viktig del av veckan. Åsa har gått en Hitta vilse-kurs och tillsammans har familjen lärt sig mer om överlevnad. Men det viktigaste är att umgås som familj.

– Det är ett fantastiskt sätt att vara aktiv med små barn, men det finns mycket att välja på för större barn och även för vuxna. När jag kollar programmet har jag skygglappar för ögonen för att inte bli avis på andra aktiviteter som passar högre åldrar. Men vi har ju något att se fram emot de närmaste åren!

Kort om Friluftsfrämjandets Ledarvecka

Ledarveckan är en aktivitetsvecka i Idre fjäll som vi anordnar två gånger om året för våra ledare och ideellt aktiva och deras familjer. Varje dag under ledarveckan anordnar vi aktiviteter och fortbildningar som man har chansen att vara med på. Ledarveckan är även en fantastiskt möjlighet att träffa andra ledare inom Friluftsfrämjandet, antingen för utbyte av erfarenhet eller bara hänga och umgås. 

Ta del av det roliga

Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 7000 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap.

Varmt välkommen att bli medlem!

Låt äventyret börja.

Bli medlem

Bli ledare

Det enda som slår att ta del av äventyret, är att leda det. Få saker slår känslan av att vara den som ger deltagarna förtroende. Ditt engagemang bidrar till att människor kommer ut i naturen. Är du redo att bli en av oss?

Bli ledare

Hitta kommande utbildningar

Här hittar du alla våra kommande utbildningar för dig som är eller vill bli ledare!

Till utbildningar