Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Ha den äran Friluftsfrämjandet – 125 år!

2017-02-01

Etthundratjugofem år senare brinner Friluftsfrämjandets hjärta fortfarande för folkhälsa, livsglädje och ett tillgängligt friluftsliv för alla. Under <strong>#ff125</strong> kan vi tillsammans skapa ett tidsdokument för alla de minnen vi samlat ihop sedan starten 1892.

2017 är ett mycket speciellt år för oss. Vi fyller magiska 125 år – och det ska vi fira! År 1892, för 125 år sedan, samlades ett gäng militärer i Stockholm för att bilda Riksföreningen för Skidlöpningens Främjande i Sverige. Det var under en tid när industrisamhället växte fram i Sverige och till följd av långa och monotona arbetsuppgifter försämrades folkhälsan.

Friluftsfrämjandet ville hjälpa människor ut i naturen, då i första hand lära dem att åka skidor, för att få folkhälsan på rätt spår igen. Alla skulle få möjlighet att delta utifrån sina egna förutsättningar, utan prestationskrav och oavsett bakgrund. Redan då var barn och unga i fokus och 1957 föddes allas vår favorit Skogsmulle som i år fyller 60 år (och som hittills träffat två miljoner barn i Sverige!) och 25 år senare skapades I Ur och Skur-förskolan, där barn får lära och leva friluftsliv varje dag, året om.

Allt det och mycket mer blomstrar fortfarande i Friluftsfrämjandet och idag skapar vi ännu fler äventyr som hjälper vuxna, unga och barn ut i naturen, exempelvis Skogshjältarna för skolbarn från socioekonomiskt utsatta områden som annars inte får en naturlig väg ut i naturen.

Behovet är minst lika stort nu som då

125 år har gått men än idag verkar vi för samma ändamål. Även om det inte längre i första hand är smutsiga arbeten och bostäder som utmanar folkhälsan – snarare stillasittande vanor och jobb – så är behovet att komma ut i naturen minst lika stort nu. Vi är lika relevanta idag som i slutet på 1800-talet, om inte ännu mer, och vårt hjärta brinner lika starkt för folkhälsa, livsglädje och en tillgänglig friluftsmiljö för alla. Tänk vad mycket vi lärt oss under alla dessa år. Vår historia och all den kunskap och erfarenhet vi tillsammans samlat på oss sedan 1892 är otroligt värdefull – och vi har förmånen att kunna använda den för att fortsätta att utvecklas mot framtiden.

Vi firar över hela landet

Under året vill vi fira riktigt ordentligt över hela landet – såklart! På möten, stämmor, i skogen, på fjället – var vi än må vara ska vårt jubileumsår riktigt kännas ut i fingerspetsarna. Vi planerar ett cresendo under en vecka i höst, då vi vill samla friluftsfrämjare, politiker, hovet, forskare och samarbetsparters. Sedan fortsätter firandet runt om i landet med öppna hus, familjedagar och äventyr. Mycket mer kommer sägas om detta, men med det viktigaste önskar vi er hjälp redan från och med nu. Vi vill samla berättelser, porträtt, fotografier, filmer och minnen från de år som har gått.

Det här gör vi bäst, tillsammans, i sociala medier. Lägg upp ditt bidrag och använd #ff125. Tillsammans hoppas vi kunna skapa ett tidsdokument över vår gemensamma historia – från 1892 till idag, för oss att känna stolthet över och inspireras av. Jag gör det verkligen. Jag är otroligt stolt över var Friluftsfrämjandet varit och är idag och jag inspireras av vad vi kan vara med om tillsammans framöver.

Ha den äran Friluftsfrämjandet!

Lars Lundström

Generalsekreterare Friluftsfrämjandet