Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Bli vandringsledare

Friluftsfrämjandets vandringsledare skapar roliga, trygga och lärorika äventyr. Som ideell ledare bidrar du med din tid, kunskap och ditt engagemang. Våra vandringsledare utbildas med fokus på ledarskap, planering, fysik, utrustning, första hjälpen och allemansrätten.

Friluftsfrämjandet arrangerar varje år hundratals vandringar, allt från längre vandringar över flera dagar till kortare turer i närmaste naturområde. Vandringarna anpassas alltid utifrån deltagarnas förmåga och intresse. Många av våra vandringar har dessutom ett tema, t.ex. stavgång, skogsbad, rullstol, bushcraft, kulturmiljöer, puls och motion, snöskor, o.s.v. Vandringarna kan innehålla övernattning, exempelvis i stuga eller tält.

Som ledare inom Friluftsfrämjandet utbildas du inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med ledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda grupper. I fokus står ditt ledarskap – förmågan att utifrån dina erfarenheter och egenskaper kunna reflektera över och utveckla dig själv som ledare.

Friluftsfrämjandets utbildningsmetodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion. I det enskilda utbildningspasset tillämpar vi en mängd olika metoder och arbetssätt. Genom att stimulera dialog, reflektion och erfarenhetsutbyte skapas en djupare insikt om det egna ledarskapet, deltagarnas olikheter och gruppens upplevelse. Som ledare behöver du ha god social förmåga och trivas med samarbete i grupp.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ledare hos oss bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ideellt aktiva ledare skapar du små som stora äventyr för gammal som ung. Tillsammans gör vi friluftslivet tryggt och tillgängligt, samtidigt som vi verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning, personlig utveckling, gemenskap, ett nätverk av likasinnade, och chansen att leda äventyr. Som ledare får du utöver medlemsrabatter ytterligare rabatter och erbjudanden.

Så funkar utbildningen för vandringsledare

Utbildningen för vandringsledare i låglandsterräng är normalt tre heldagar. Samtliga delar är obligatoriska.

Förkunskapskraven är att ska du vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, samt ha god vana av vandring, samt att du har genomfört e-utbildningen Friluftsfrämjandets värdegrundsutbildning. Du ska dessutom vara minst 16 år och vi rekommenderar att du har genomgått minst en första hjälpen-utbildning under de senaste två åren.

Om du vill bli vandringsledare men ännu inte har god vana av vandring kan du skaffa dig mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Att leda vandringar i fjällterräng är en annan ledarutbildning, som du kan läsa om här.

Är du redo att bli en av våra vandringsledare?

Om du vill utbilda dig till vandringsledare inom Friluftsfrämjandet ber vi dig fylla i intresseanmälan nedan.

Kanske har din lokalavdelning ingen verksamhet inom vandring. I så fall kan du byta lokalavdelning genom att kontakta medlemsservice. Eller, hjälpa din lokalavdelning börja med vandringar. Du kommer inte att känna dig ensam – vi är hundratals vandringsledare i hela landet som stöttar varandra.

Om du har frågor om utbildningen för vandringsledare så kontakta din lokalavdelning.