Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skridskoisarna väntar - våra bästa tips!

2015-11-23

Nu kommer äntligen minusgraderna och isarna fryser till. Långfärdsskridsko är ett härligt sätt att uppleva vinternaturen, om än inte helt riskfritt. Skridskoledaren Anja Noack ger sina bästa tips för en rolig och trygg skridskosäsong.

I fjällen har isarna legat ett tag men nu har minusgraderna nått lite större delar av landet. Många har längtat efter att snöra på sig skridskorna igen, och nu kanske det är nära. Men för att åka långfärdsskridsko på naturis krävs utrustning, kunskap och sällskap. Om du är osäker är det en bra idé att följa med på någon av Friluftsfrämjandets turer. De leds alltid av kunniga och utbildade ledare som ger dig en härlig skridskoupplevelse.

Bästa skridskotipsen

Anja Noack är långfärdsskridskoledare i Friluftsfrämjandet och ger sina bästa tips för en lyckad och säker skridskosäsong.

• Oavsett om du är van eller ovan – ha alltid sällskap med dig. Det är den viktigaste säkerhetsåtgärden, hur väl du än känner området.
• Undvik att förvara hårda saker i bröstfickan. Om du trillar kan det bli en hård smäll. Någon knäckte ett revben med ett äpple i fickan.
• Vill du bli en bättre skridskoåkare? Då ska du öva upp balansen. Öva på klassiker som köttbullen och piruetten
• Att använda stavar kan kännas tryggt i början. Det kan även vara ett bra sätt att få in lite armträning
• För en riktig utmaning kan du testa att åka så fort du kan i motvind – svettigt! •
På Friluftsfrämjar-turer har man alltid matsäck med sig. Den bästa lunchen är soppa i termosen, det värmer fint där ute på isen.
• Lös eller fast häl? Det är en smakfråga. Det absolut viktigaste är att pjäxorna är sköna och sitter bra kring vristen. Med en lös häl ligger skenan kvar mot isen längre.
• Ska du besöka en plogad bana i Stockholm? Ta inte bilen. En solig dag kommer du inte hitta parkering.

Vi åker alltid i grupp

I Friluftsfrämjandet åker vi i grupp och ledaren avgör var turen går utifrån de is- och väderförhållanden som råder. För att du ska hamna med åkare som är jämnstarka med dig har vi ett graderingssystem. Det innebär att du kommer börja i en grupp där du kan känna dig säker och utvecklas vidare därifrån.

Sveriges skridskoaktiviteter

Många av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar är med i Skridskonätet, ett samarbete mellan Sveriges skridskoklubbar. Här annonserar vi de flesta av våra skridskoaktiviteter.

Till skridskonätet

Hitta skridskoäventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning