Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skogsmullesstiftelsen ger Hedersomnämnande till Friluftsfrämjandet Japan

2022-04-26

I november 2022 firar Friluftsfrämjandet Japan 30-årsjubileum och kommer i samband med det tilldelas Skogsmullestiftelsens Hedersomnämnande.

Sachiko Takami, som var skogsmulleledare på Lidingö i slutet av 80-talet, tyckte att Skogsmulle-verksamheten var så fantastisk för barn, natur och miljövård att det måste komma till Japan. Hon fick stöd för idén av Gösta Frohms Skogsmullestiftelse. Stina Johansson, styrelseledamot i Skogsmullestiftelsen, och Gösta Frohm åkte till Japan och introducerade Skogsmulle. Siw och Magnus Linde, ledare i Lidingö Lokalavdelning, har utbildat Skogsmulleledare i Japan och även tagit emot japanska ledare för fortbildningar i Sverige genom åren. Samarbetet har fortsatt med andra ledare från Sverige.

För att så många japanska barn som möjligt ska kunna uppleva Skogsmulle verksamhet bildades 1992 日本野外生活推進協会Nihon Yagai Seikatsusuishin Kyokai (Friluftsfrämjandet Japan) i Sachikos hemstad med hennes bror som ordförande och många entusiastiska ledare.

Det har genomförts över 230 Skogsmulleledarutbildningar och totalt har runt 4000 ledare utbildats genom åren. Friluftsfrämjandet Japan har nätverk med 32 förskolor och 20 frivilliga organisationer spridda i hela Japan. Cirka 12 000 barn deltar i deras aktiviteter årligen.

2009 skrev Friluftsfrämjandet Japan licensavtal med Friluftsfrämjandet riksorganisation.

Friluftsfrämjandet Japan har sedan 2015 ett särskilt utformat avtal med Osaka Ohtani Universitet att utbilda förskolestudenter till Skogsmulleledare. Mitsubishi Electric har på sina 23 fabriker spridda runt om i Japan utbildat cirka 400 anställda till Skogsmulleledare. Dessa ledare samlar barn och föräldrar från lokalsamhället där fabrikerna ligger.

Friluftsfrämjandet Japan och deras nätverksorganisationer har tänkt utanför ramarna och använt fantasi och kreativa lösningar för att utveckla verksamheten så att så många som möjligt kan ta del av den.

Jill Westermark,
ordförande för Gösta Frohms Skogsmullestiftelse

Mer om Skogsmullestiftelsen

Frågor kring Friluftsfrämjandet Japan

Kontakt: Sachiko Takami

E-mail: sachiko.takami@gmail.com

Tel: 073-5685394