Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skogsmulle och naturboken

2018-10-23

Skogsmulles spel om Allemansrätten har nu fått namnet Skogsmulle och naturboken. Spelet utvecklas vidare med testgruppens hjälp och förväntas kunna lanseras lagom till Höstlovet!

Skogsmulles Allemansrättsspel kan på ett lustfyllt sätt öka kunskapen kring Allemansrätten hos barn i åldern 4-6 år med Skogsmulle som vägvisare. Målet är att erbjuda ett hjälpmedel som ska inspirera fler barn, med föräldrar, att ta sig ut och vistas i naturen.

Appen riktar sig främst till barn i åldern 4-6 år som inte har en naturlig anknytning till naturen, där föräldrarna behöver stöd och ideér på hur de kan locka barnen att gå ut. Självklart kan barn som redan har en anknytning till naturen också använda appen som ett kul inslag i till exempel Skogsmulleträffen och utevistelsen.

Hur använder jag Skogmulle och naturboken?

Tänk dig "kampen" hemma om att lägga bort mobilen. Barnet vill "bara lite till". Du sätter då igång Skogsmulle och naturboken där barnet kan lyssna och lära sig om allemansrätten. I appen uppmanas ni till att gå ut och samla kottar och kasta prick, som är det första uppdraget. Ni går därför ut på tomten/parken/gården och letar efter kottar tillsammans och leker kasta prick! Ni kan välja om ni vill fortsätta kasta prick, kanske ha en turnering med ett syskon eller varför inte prova hur det är att kasta prick baklänges! När ni känner er färdiga kan ni välja att gå vidare till nästa historia i appen och göra ett nytt uppdrag eller, om ni vill, göra det vid ett annat tillfälle.

I appen träffar ni älgen, skogsmyran, fågeln, kon, hasselmusen och fisken som alla har en egen historia kopplad till allemansrätten, som avslutas med ett litet spel och ett uppdrag som ni löser tillsammans utomhus.

Efter att alla sex uppdragen är färdiga har ni förhoppningsvis lärt känna naturen och er närmiljö och samtidigt fått tips på lekar som är toppen utomhus!

Mer information kommer inom kort i våra sociala kanaler, så håll utkik!

Teknisk information 

Appen Skogsmulles naturbok är främst anpassa för att användas i smartphone med fokus på att enkelt kunna fotografera i naturen, men går givetvis även att använda i lärplatta. Appen kommer finnas tillgänglig både för Android och IOS.

Tidigare nyheter kring Skogsmulles allemansrättsspel ser du här nedan, om du är inloggad.

Viktiga förutsättningar

Friluftsfrämjandet vill att Skogsmulle och hans vänner ska fortsätta att sammankopplas med folkhälsa, livsglädje och få en ännu tydligare roll som barnens vän i naturen. Där står Skogsmulle för medupptäckande, en vän i miljöfrågor och uppmuntrar till allsidig rörelse. Skogsmulle behöver också bli en mer tydlig förespråkare för allemansrätten och skapa förståelse för miljöfrågor på ett sätt som blir naturligt sammankopplat med naturen.

Har du frågor?

Emelie Thorngren

Projektledare

emelie.thorngren@friluftsframjandet.se

072-143 32 17

Nyheter webbutveckling

Se fler