Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Ny generalsekreterare till Friluftsfrämjandet

2015-09-25

– Att få leda Sveriges snabbast växande friluftsorganisation, det är klart att det är ett drömjobb! Det säger Lars Lundström, som från den 15:e oktober blir ny generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.

– Jag ser det som min viktigaste uppgift att bidra till att Friluftsfrämjandet fortsätter att växa och vara en del av den goda samhällsutvecklingen genom att nå nya målgrupper, grupper som idag kanske inte självklart får en chans att upptäcka skog, hav, fjäll och snö.

Branschbyte

Lars kommer närmast från ett VD-jobb på reklambyrån Citat och ser fram emot de utmaningar som branschbytet innebär.
– Att få kombinera samhällsnytta med friluftsliv och äventyr, i en roll där jag får vara med och påverka hela organisationens utveckling, det känns förstås enormt inspirerande.
– För mig är samhällsnyttan nyckeln, fortsätter Lars. Jag ser så många goda exempel på hur Friluftsfrämjandet bidrar i aktuella frågor. Ett exempel är vårt projekt Skogshjältarna som visar att naturen är en fantastisk arena för kunskap och gemenskap och en väg in i det svenska samhället för familjer som nyligen flytt eller flyttat till Sverige.

Gläds åt ökat anslag

Lars hälsar med glädje regeringens förslag att utöka stödet till Sveriges friluftsorganisationer med 20 miljoner kronor, med inriktning mot barn och unga, naturkontakt, fysisk aktivitet, mångfald och integration. – Vi är många som vill ge ett positivt bidrag till samhället. Ett utökat stöd till friluftsorganisationerna ökar möjligheterna att engagera fler i det arbetet och nå ut till dem som idag inte självklart möter friluftslivet och dess positiva effekter på hälsa och välbefinnande.
– Det är våra ideella ledare som gör allt detta möjligt. Tack vare deras engagemang och ledarskap kan vi erbjuda Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter. Och vi har plats för många fler hjältar som vill utveckla sitt ledarskap och dela sina kunskaper i världens bästa klass- och lekrum: naturen.

Kraftig medlemstillströmning

Erik Lundvik, ordförande för Friluftsfrämjandet, gläds åt rekryteringen av Lars.
– Under de senaste åren har vi genomfört ett omfattande förändringsarbete och tagit fram en helt ny grund för Friluftsfrämjandets verksamhet inom marknadsföring, utbildning och IT, inklusive en helt ny IT-plattform, säger han.
– Glädjande nog ser vi nu också en kraftig medlemstillströmning över hela landet. Vi är övertygade om att Lars har den erfarenhet och kompetens som krävs för att leda Friluftsfrämjandet vidare och säkerställa att vi tar nästa steg i vår utveckling.

Nyfiken allätare

Lars beskriver sig själv som en nyfiken allätare av friluftsliv och äventyr.
– Jag gillar att utmana mig själv eftersom det leder till nya spännande upplevelser. Det intressanta för mig är att komma ut till den där yttersta utskärgården eller upp på den där besvärliga bergstoppen, det är mer intressant än att springa fortast.
– Jag gillar äventyr i alla storlekar och former. Numera är jag ofta uppe på berget bakom huset och njuter av det lilla äventyret i vardagen, tillsammans med familjen. Och varje år tar jag med mig några vänner till Tyresta nationalpark en fredagskväll efter jobbet, vi filosoferar runt elden och övernattar i vindskydd. Det är en tradition på sitt sextonde år nu, och för många av dem är det en annorlunda upplevelse.

Lars brinner extra mycket för skidåkningen, både uppför och nedför berget, där han hittar det mesta han söker: utmaningar, social samvaro, fantastiska miljöer. Tillsammans med familj och vänner.

Imponerad av skidskolan

I yngre år var Lars med i Friluftsfrämjandets skogsmulle- och strövarverksamhet. I vuxen ålder fick han åter kontakt med Friluftsfrämjandet när sonen Alexander började i skidskolan.
– Jag var imponerad av Friluftsfrämjandets skidlärare i Hammarbybacken i Stockholm. De hade en otrolig glöd och det var ordning och reda på allting. Och tack var dem hade Alexander och de andra barnen väldigt kul, vilket förstås är avgörande. Jag ser samma engagemang hos de ideellt aktiva som jag haft förmånen att träffa den senaste tiden, det lyser verkligen i ögonen på alla jag träffar. 

Friluftsfrämjandets stöttepelare.

– Det första jag vill göra är att lära känna organisationen för att förstå drivkrafterna: varför blir man ledare, varför blir man medlem? Jag ser väldigt mycket fram emot att träffa alla fantastiska ledare och ideellt aktiva inom Friluftsfrämjandet, säger Lars. 

Lars bor i Nacka utanför Stockholm. Han är 43 år gammal, gift med Anna och pappa till Alexander, 8 år. Han tillträder tjänsten som Generalsekreterare den 15:e oktober.

Publicerat: 25 september 2015