Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Natt i Naturen - Sov ute tillsammans med dina nordiska grannar

2022-06-27

Under natten den 3 september, eller när som helst innan dess, uppmanar vi nordens alla invånare till att sova en natt ute under den gemensamma nordiska himlen. Projektet nordisk Natt i naturen är ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet (Sverige) och friluftslivsföreningarna Norsk Friluftsliv (Norge), Friluftsrådet (Danmark) och Suomen Latu (Finland) och är en hyllning till vår gemensamma nordiska friluftstradition.

Den 3 september, eller när som under sommaren, bjuder vi in alla att sova under samma himmel, särskilt de som aldrig upplevt det tidigare.

– Att få uppleva den magiska känslan liggandes i en hammock djupt inne i den småländska skogen, i ett tält på ett fjäll i Norrbotten, i ett vindskydd i Skåne eller under bar himmel på en klippa på västkusten är verkligen speciellt. Men det kan lika gärna vara en natt ute i sin egen trädgård, på balkongen eller liggande på studsmattan i en sovsäck. Vi vill med det här projektet inspirera alla i Sverige och övriga norden till att prova att sova en natt ute, särskilt de som inte upplevt friluftslivet tidigare, säger Kristina Ljungros, Generalsekreterare Friluftsfrämjandet.

Att sova ute en natt är en natt full av äventyr, i stort och smått för den som upplever det för första gången och även för den som sover ute många nätter varje år. Med Natt i Naturen vill vi inspirera människor att prova att sova ute, ensam eller i grupp, och få uppleva de fördelar som naturen har för hälsan, såväl psykiskt som fysiskt. Dessutom är det ett firande av vår långa nordiska tradition av friluftsliv.  

I Sverige finns flertalet friluftsorganisationer som kan uppmana till deltagande tillika Friluftsfrämjandet som genom sina lokalavdelningar ordnar olika aktiviteter den 3 september och under sommaren. För mer information läs respektive kontakta:

www.nightinnature.com
www.friluftsframjandet.se/nattinaturen

Helena Pharmanson, Kommunikationschef, helena.pharmanson@friluftsframjandet.se
Kristina Ljungros, Generalsekreterare, kristina.ljungros@friluftsframjandet.se

Natt i Naturen är 2022 en del av det nordiska samarbetsprojektet Nordic Night in Nature, där Sverige, Norge, Finland och Danmark tillsammans vill att människorna ska få möjlighet att uppleva vad en natt i naturen kan ge. I Sverige leds arrangemanget av Friluftsfrämjandet, en ideell organisation som verkar för ökad folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen genom ledarledda friluftsaktiviteter runtom i Sverige.
 
Nordisk Natt i Naturen bygger på den långa gemensamma nordiska traditionen att värdesätta friluftslivet och ska bidra till att stärka det nordiska samarbetet och sammanhållningen. Projektet stöds av A.P. Møller och fru Chastine Mc-Kinney Møllers stiftelse för allmänna ändamål (A.P. Møller-stiftelsen) med nästan 2 miljoner danska kronor