Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Lika aktuella som någonsin

2016-09-20

Svenska barn spenderar mycket mer tid framför skärmen än ute i naturen. Stillasittandet är på väg att bli en av våra största samhällsutmaningar. Att vara med och påverka och aktivera Sverige är viktigare än på länge, skriver Lars Lundström, generalsekreterare Friluftsfrämjandet.

Sommaren är över, för den här gången. En svensk sommar med mycket goda grundförutsättningar för att vara ute, aktivera sig och upptäcka naturen. För oss som gillar Friluftsliv och Friluftsfrämjandet så hoppas och tror jag att möjligheterna finns och nyttjas. Vi är en del av en organisation där man både kan hänga med, leda eller bara inspireras till friluftsliv. Jag har själv njutit i fulla drag av en sommar full med aktiviteter och äventyr, tillsammans med familj och vänner. Samtidigt ser vi att det är så många som inte får eller kan ta den möjligheten. Vare sig det beror på brist på inspiration och ork, tid, kunskap, kulturell bakgrund, sammanhang eller ekonomi.

Barns vistelse i naturen

I början av sommaren gjorde WWF en undersökning av barns vistelse i natur. Resultaten är oroväckande. Av tillfrågade barn i Sverige så hade 24% inte över huvud taget varit i naturen den senaste veckan, och 47% hade bara varit i naturen i en timme eller mindre. Detta i Sverige, i juni månad. Samtidigt hade hälften av barnen tillbringat fem timmar eller mer framför TVn, och 58% hade spenderat mer än fem timmar framför dator, mobil eller surfplatta. Vår egen Friluftsbarometer ger liknande svar. 60% av svenska barnfamiljer anser att barnen är ute alldeles för litet i skog och mark.

Naturen är viktig för hälsan

När vi vet att fysisk aktivitet och vistelse i naturen är så viktigt för hälsa, välbefinnande och livsglädje, är detta obehagliga siffror. Jag tror inte att detta är den vanliga kritiken från en vuxengeneration, utan något större. Vi är mitt inne i en digital revolution, som är samhällsförändrande och som skapar massor av nya möjligheter. Det är ju inget som vi varken kan eller vill stoppa. Däremot får det ju inte gå ut över våra barn och oss själva.

Vi verkar för folkhälsa

Därför är Friluftsfrämjandets uppdrag, att verka för folkhälsa och livsglädje, så oerhört viktigt. Vår verksamhet är minst lika aktuell nu som när vi startade för snart 125 år sedan.
Vare sig vi är ledare, förtroendevalda, medlemmar eller anställda, så är vi och det vi gör viktigt. Inte bara för oss själva, våra familjer och i vårt närområde, men också i det större sammanhanget. Genom att vara med och delta eller stödja visar du vägen för andra och hjälper du till att aktivera Sverige.

Fortsätta aktivera barn och ungdomar

Vi kommer att fortsätta att vårt fokus på att aktivera barn och ungdomar i förskola och skola, svenskar med annan bakgrund, och hjälpa dem som inte kan, vågar eller orkar ta sig ut i naturen. Men vi ska inte själva dra hela lasset. Tillsammans blir vi starkare. Under hösten kommer vi att konkretisera nya samarbeten med idrottsrörelsen, med hovet och med näringsliv och andra organisationer. Då blir vi en starkare röst för barn och ungdomars rätt till en hälsosammare vardag.

Bidrar till ett bättre Sverige

Ju fler människor som lever ett aktivt liv, desto mer stärker vi folkhälsan. Vi bidrar till ett bättre Sverige ... samtidigt som vi har oerhört roligt och gör det vi älskar. Passion och nytta i en skön allians, därför tycker jag egentligen att vi är mer aktuella än någonsin.

Lars Lundström

Generalsekreterare Friluftsfrämjandet