Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Klä dig rätt inför höstens friluftsäventyr!

2014-10-02

Hösten är här och härliga äventyr väntar. Men välj rätt klädsel för utomhusvistelsen - för att upplevelsen ska bli så njutbar som möjligt behövs kläder som håller dig varm och torr. Klä dig enligt lager på lager-principen så hjälper luften i och mellan lagren till att isolera och hålla värmen. Här kommer några råd på vägen från Friluftsfrämjandet.

Innerlagret  

Närmast kroppen ska du ha ett lager som håller kroppen varm och torr. Underkläder med långa ben och långa ärmar om det är kallt. T-shirt, linne eller skjorta/blus om det är varmt. Ylle, ullfrotté och funktionsmaterial är bra. Undvik bomull, det blir vått och kyler.

Mellanlagret

Detta är det isolerande, värmande lagret. När det är kallt eller blåsigt värmer det med flera lager av långa tröjor, långa byxor och strumpor. Allt i ylle, ullfrotté eller fleece. Låt vädret och vad du ska göra avgöra antalet lager!

Ytterlagret

Håll dig torr och skyddad mot vind och nederbörd med rymliga byxor, jacka som når till låren, mössa eller keps, vantar och gummistövlar eller kängor. Mössa är viktigt eftersom vi förlorar mycket värme genom huvudet. Varva mellan en tunnare och en tjockare beroende på vädret.

På fötterna 

För att skon ska kännas bekväm och hålla foten varm behöver den vara 1,5 cm större än foten. Då kan tårna röra sig och det finns plats för luft som isolerar. På våren och hösten är marken fuktig även om det inte har regnat, då är gummistövlar bra att ha på sig ute i naturen. Tjock mönstrad sula med klack håller fötterna varma och du halkar inte lika lätt. Ta gärna på dig torra sockor och strumpor precis innan du går ut.

När det regnar

För att hålla dig torr i regnväder behöver du regnkläder, som låter vattnet rinna av. Regnjackan ska gå ned över byxorna och nå låren, byxorna ska gå ned över stövelskaftet. Jackan bör ha en huva som är avknäppbar. Även regnmössa eller keps är klokt.

Tänk också på

Om du är mätt fryser du mindre. Hals, handleder och fotleder är bra ventilationsområden: täck om du fryser, öppna om du är varm. Blir stövlarna blöta, häll i torkade ärtor och låt stå över natten så absorberar de fukten och stöveln blir torr. Torka därefter ärtorna på en bricka så kan du använda dem igen.

Ta del av det roliga!

Som medlem får du vara med på massa aktiviteter, magasinet Friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer. Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem