Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet växlar upp i kampen mot stillasittandet – redovisar fortsatt och stabil medlemstillväxt

2017-10-26

För tredje medlemsåret i rad växer Friluftsfrämjandet. Förändringen kopplas till ett ökat intresse för friluftsliv och allmänhetens önskan att komma ut mer i naturen – för sin egen och sina barns hälsas skull.

När Friluftsfrämjandets medlemsår 2017 tog slut den sista september, landade slutresultatet på 94841 medlemmar. Det är en ökning med 6,54 procent eller 5820 medlemmar. Tillväxten har de tre senaste åren legat i samma storleksordning. Den medlemskategori som ökat mest är familjer. Antalet familjemedlemmar har ökat med 3712 stycken eller 7,1 %.

– Med vår pågående medlemstillväxt, känns det som att vi blir fler och fler som tror på att utevistelse och friluftsliv är en kraftfull väg att gå i kampen mot stillasittandet – både för egen del och för samhället i stort, säger Lars Lundström, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet.

Sex av tio (58%) svenska barnfamiljer anser att deras barn får vara ute alldeles för lite skog och mark när de är på förskolan eller skolan. Nästan alla föräldrar (97 %), anser att det är mycket viktigt att deras barn har kunskap nog för att ta sig ut i den svenska naturen[1]. Forskning visar att både vuxna och barn rör sig mer och mår bättre när man vistas utomhus.

– Stillasittande är en av våra största samhällsutmaningar – friluftsliv är en del av lösningen. Att barn och vuxna får en relation till naturen gör stor skillnad för hur de bryr sig om och använder den resten av livet. Friluftsfrämjandet är en aktör som har en sådan stor bredd av olika friluftsäventyr, för alla åldrar, nivåer, säsonger och över hela landet. Det tack vare våra utbildade ideella ledare som med brinnande hjärtan tar med människor ut i naturen och delar med sig av sin kunskap och passion. Det är det som gör att vi växer, avslutar Lars Lundström.


[1] Enligt Friluftsbarometern, en undersökning genomförd av SJ och Friluftsfrämjandet.

För frågor

Johan Ekroth, kommunikationschef, 073 788 74 82, johan.ekroth@friluftsframjandet.se

Lars Lundström, generalsekreterare, 073 973 94 41, lars.lundstrom@friluftsframjandet.se