Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet välkomnar besked om fördubblad satsning på fjälleder

2019-09-06

När riksdagen antog M/KD-budgeten för 2019 så innebar den mycket kraftiga nedskärningar på arbetet med säkra fjälleder. Idag presenterade regeringen förslaget att fr.om. 2020 ska budgeten innehålla 20 miljoner kronor årligen för underhåll och upprustning av fjälleder.

– De svenska fjällen är fantastiska och intresset för vandring ökar kraftigt. Därför är det mycket välkommet att regeringen idag berättade om nya satsningar på säkra fjälleder. Särskilt positivt är det att den årliga satsningen fördubblas till 20 miljoner kronor, och att denna viktiga verksamhet nu får en egen rad i budgeten, säger Lotta Norberg, påverkansansvarig på Friluftsfrämjandet.

Nedskärningarna på fjälleder 2019 omfattade cirka 10 miljoner kronor årligen och innebar att bristfälliga rastskydd inte kunde renoveras, att slitna broar inte kunde rustas upp, inga fler vägvisare, inget arbete med förbättrad ledmarkering, samt att väldigt mycket led inte kunde röjas.

– Friluftsfrämjandet har vandrat de svenska fjällen i 127 år. Vi vet vilka risker bristfälliga rastskydd, slitna broar och otydliga leder innebär. Många drömmer om att fjällvandra, och med säkra leder gör vi det tillgängligt för fler, säger Lotta Norberg.

Regeringen presenterade idag även att arbetet med Friluftslivets år återupptas. Friluftsfrämjandet välkomnar även detta. Friluftslivets år 2021 ger möjlighet till gemensam kraftsamling för mer folkhälsa och livsglädje, genom friluftsliv.

– Vi välkomnar också att en satsning på Friluftslivets år kommer tillbaka i budgeten, men får vi återkomma när vi vet mer om vad regeringen förväntar sig för den summa man satsar. Vi ser fortfarande fram emot att kunna genomföra en ordentlig satsning på Friluftslivets år 2021, säger Lotta Norberg.

Friluftsfrämjandet är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa och livsglädje. Med över 100 000 medlemmar är vi Sveriges största friluftsorganisation.

Ta del av det roliga!

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem

Spelet om allemansrätten

Svara på 10 snabba men kluriga frågor om allemansrätten. Utmana dina vänner! Spelet finns på svenska, engelska, somaliska och arabiska.

Spela

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning