Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Folkkära figuren Skogsmulle aktuell med ny saga

2020-08-18

Efter 20 år släpps nu äntligen en ny sagobok med barnens och djurens vän Skogsmulle. Boken Skogsmulle och den röda fjädern som nu finns till försäljning är bara första steget till många framtida äventyr med Skogsmulle. Målet är att inspirera en ny generation av barn att upptäcka och värna om naturen, i en tid då det behövs som mest.

”Hela naturen skakade.Vinden slet i trädkronorna och åskknallarna ekade mellan bergväggarna. Regnet föll tungt och smattrande. Plötsligt slog blixten ner rakt på en sten! Ett vitt sken lyste upp hela gläntan och det dundrade så högt att djuren darrade i sina gömmor. Men lika plötsligt som stormen dök upp försvann den igen och det blev alldeles tyst. – Hej kollikok, hördes en liten röst bakom den stora stenen. Vem var det som plötsligt hade dykt upp från ingenstans?”
– Ur, Skogsmulle och den röda fjädern 

–Hela 67 % av allmänheten känner till Skogsmulle, som med sitt budskap om att ta hand om naturen har berört miljontals barn genom åren. Men nu var det över 20 år sedan de senast kom en saga. Att Skogsmulle nu får en moderniserad berättelse, med nytt språk och nya bilder som kan väcka upptäcklust i naturen hos nya generationer av barn, är mycket efterlängtat. Och vi hoppas se att fler barn och föräldrar får chans att lära känna Skogsmulle och skogens värld även bortom sagorna, säger Lisa Larsson, verksamhetschef på Friluftsfrämjandet.

Skogsmulle och den röda fjädern är en moderniserad version av den klassiska berättelsen om hur Skogsmulle föddes och får sina kläder. Det är en saga som har berättats till över en miljon barn genom åren, men som nu fått ett nytt språk både i bild och text genom ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet och Egmont Publishing.

I den nya boken får Skogsmulle och hans vänner Anna och Sten ett nytt äventyr och förståelse för hur naturen fungerar. Läsarna bjuds in till att bli små skogsdetektiver och upptäcka saker i naturen som man kanske inte har tänkt på tidigare. Små inslag av pysseluppgifter varvas med spännande kunskap om hur man kan ta ut väderstreck i naturen. De levande och lekfulla illustrationerna i sagoboken är gjorda av illustratören Lars Bällsten. Katarina Oldenburg, projektledare på Egmont, har skrivit manus:

–Det har varit oerhört inspirerande och en stor ära att få ge nytt liv åt denna klassiska och folkkära berättelse. Vi har tagit fasta på Friluftsfrämjandets värdeord ”lust” och ”kunskap”, och den uttalade ambitionen att Skogsmulleverksamheten ska göra barnen medupptäckande och medundersökande, när vi bearbetade den gamla sagan. Vi hoppas att den nya berättelsen skapar ett intresse för barnen att själva ge sig ut på äventyr i skogen och kanske försöka hitta ledtrådarna till väderstrecken.

Den nya sagoboken är en del i Friluftsfrämjandets nysatsning på Skogsmulleverksamheten, som offentliggjordes tidigare i våras. Målet är att Skogsmulle ska möta ännu fler barn de kommande årtiondena; inom Friluftsfrämjandets ideella skogsmulleverksamhet, genom utomhuspedagogiken i I Ur och Skur samt Skogsmulle i förskolan, och genom berättelser i bokform.

Skogsmulle och den röda fjädern finns att köpa i bokhandeln och dagligvaruhandeln.

Högupplösta pressbilder.

Kontakt:

Kajsa Ljungberg, pressansvarig Friluftsfrämjandet, 0700 43 46 59 Kajsa.ljungberg@Friluftsframjandet.se

Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig, Egmont Publishing, jonas.lidheimer@egmont.se, 0708 63 94 62

 

Om Skogsmulle
Skogsmulle, barnens vän i naturen, skapades 1957 av Gösta Frohm, dåvarande frilufstdirektör på Friluftsfrämjandet. Han kännetecknas bland annat av sin vita näverhatt med lingonfärgad orrfjäder och svansen som han städar upp i naturen med. Skogsmulle ger barnen en känsla för naturen och allt som lever i den och har ett stort engagemang i natur- och miljöfrågor. Skogsmulleverksamheten riktar sig till barn som är 4–6 år gamla, men liknande verksamhet finns i Friluftsfrämjandet för både äldre och yngre barn. Skogsmulles motto är: Var rädd om naturen.

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation. De senaste fem åren har antalet medlemmar ökat med cirka 35 procent. Friluftsfrämjandet finns också i 500 förskolor och skolor genom I Ur och Skur, Skogsmulle i förskolan och Skogshjältarna.

www.friluftsframjandet.se