Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skogsmulle förnyas efter 20 år – nytt utseende och nya sagor

2020-05-13

Skogsmulle har varit barnens bästa vän i naturen och en miljökämpe sedan femtiotalet, långt innan försurning, klimatförändringar och Parisavtal var på tapeten. Men de senaste 20 åren har inga nya berättelser skapats. Nu ger Friluftsfrämjandet nytt liv åt Skogsmulle, med ett förnyat utseende och nya berättelser, i samarbete med Egmont och serietecknaren Lars Bällsten.

 

–Trots att det i år är 63 år sedan Skogsmulle skapades så är han mer aktuell än någonsin. De värden Skogsmulle står för är tidlösa. Men hur man ser ut och hur man pratar är inte lika tidlöst. Skogsmulle behövde helt enkelt välkomnas in i 2020 med ett nytt utseende och nytt språk. Målet med nysatsningen är att Skogsmulle ska möta ännu fler barn de kommande årtiondena och samtidigt bevara de värderingar som Skogsmulle varje vecka kommunicerar till barn ute i naturen, säger Lisa Larsson, verksamhetschef på Friluftsfrämjandet.

67 procent av allmänheten i Sverige känner till Skogsmulle – en figur som uppskattats och utvecklats över årtionden, och som kompletterats med nya vänner och berättelser. Men de senaste 20 åren har inga nya berättelser skapats, förrän nu.

Uppdraget att förnya den välkända och för många djupt älskade figuren Skogsmulle gav Friluftsfrämjandet till förlaget Egmont, som har en lång tradition av att skapa och ge ut berättelser med folkkära och illustrerade figurer som t.ex. Bamse och Kalle Anka. De har i sitt arbete noga studerat allt som finns om hur Skogsmulle kom till, hur han sett ut och låtit genom tiderna och vad barn idag tilltalas av.

En viktig person bakom nya Skogsmulle är också illustratören och serietecknaren Lars Bällsten, som Egmont har jobbat tillsammans med i otaliga projekt under många år. I utvecklingsarbetet har Lars och Egmont haft ett stort fokus på att skapa en sagofigur som tilltalar dagens barn och som känns pigg, klok och nyfiken.

–Vi är stolta och glada över att vi får medverka till att Skogsmulle och hans viktiga budskap får ett nytt liv. Vi hoppas och tror att barnen gillar nya Skogsmulle och blir jättesugna på att ge sig ut i skogen efter att ha läst de nya berättelserna, säger Katarina Oldenburg, redaktionell projektledare på Egmont Publishing.

Den första nya sagoboken ”Skogsmulle och den röda fjädern” släpps i höst. Den handlar om hur Skogsmulle föddes – en berättelse som berättats om och om igen av tusentals Skogsmulleledare genom åren.


Under mars–april drev Friluftsfrämjandet den mycket uppskattade kampanjen #Skogsmulle30 day challengde, läs mer: https://www.friluftsframjandet.se/aktuellt/skogsmulle-halsar-naturen-inte-installd-av-corona2/

 

För mer information vänligen kontakta,
Kajsa Ljungberg, pressansvarig Friluftsfrämjandet, 0700-43 46 59
Kajsa.ljungberg@Friluftsframjandet.se

Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig Egmont Publishing, 0708-63 94 62
jonas.lidheimer@egmont.se 

 

Om Skogsmulle
Skogsmulle, barnens vän i naturen, skapades 1957 av Gösta Frohm, dåvarande frilufstdirektör på Friluftsfrämjandet. Han kännetecknas bland annat av sin vita näverhatt med lingonfärgad orrfjäder och svansen som är fastsydd på byxorna och han städar upp i naturen med. Skogsmulle ger barnen en känsla för naturen och allt som lever i den och har ett stort engagemang i natur- och miljöfrågor. Skogsmulleverksamheten riktar sig till barn som är 4–6 år gamla, men liknande verksamhet finns i Friluftsfrämjandet för både äldre och yngre barn. Skogsmulles motto är: Var rädd om naturen.

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation. De senaste fem åren har antalet medlemmar ökat med cirka 35 procent. Friluftsfrämjandet finns också i 500 förskolor och skolor genom I Ur och Skur, Skogsmulle i förskolan och Skogshjältarna.