Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Den Biologiska mångfaldens dag - så kan du vara med!

2019-02-27

Den 22 maj är dagen vi uppmärksammar, firar och tackar den biologiska mångfalden på jorden. I år finns chansen för ledare och lokalavdelningar att bidra på det sättet Friluftsfrämjandet gör bäst – äventyr!

Den biologiska mångfalden är vad vi varje gång besöker när vi befinner oss i naturen – när vi tältar, paddlar eller tittar på Skogsmulle-tv. Biologiska mångfaldens dag är ett tillfälle att njuta av naturen och samtidigt lyfta värdet av våra djur, växter, svampar och ekosystem. Därför är det en fantastisk nyhet att berätta hur du i din lokalavdelning i år kan delta på dagen som av FN utsetts till Den biologiska mångfaldens dag, den 22 maj. 

Sedan 2017 har dagen tack vare initiativtagare i Sverige vuxit till ett stort samarbete där lokala organisationer, privatpersoner och företag engagerar sig med olika typer av aktiviteter. Förra året arrangerades 170 stycken i hela landet, med alltifrån fågelskådning till naturvandringar. I år har samarbetet utökats och Friluftsfrämjandet har möjlighet att bidra med äventyr till dagen. Alla ledare och lokalavdelningar som vill och kan får delta – med äventyr i naturens värld.

Hur gör du?

Skapa ett äventyr kopplat till biologisk mångfald och lägg upp det i äventyrshanteraren. Nämner du ”Den Biologiska mångfaldens dag” i texten kommer besökare på hemsidan kunna söka sig till ditt äventyr på temat.

Vill du få mer spridning och delta i det nationella firandet kan du även lägga upp det i Biomfdag.se. Under fliken ”Rappotera Aktiviteter” går det att registrera ditt äventyr. Där hamnar aktiviteten på en Sverigekarta där alla dagens aktiviteter från deltagarna är synliga. På sverigekartan kan nyfikna i din närhet anmäla sig på ditt äventyr. Och vem vet – kanske hittar du själv något intressant att delta på.

Vad för typ av äventyr?

Det är helt upp till dig vad du vill hålla för typ av äventyr. Skogsmulle är jätteduktig på att berätta om björknäver och mossa – precis lika duktiga är MTB-åkare på att berätta hur mycket en cykel påverkar naturen runt och omkring stigen. Är det så att du vill titta närmare på naturen eller sprida ditt specialintresse går det lika bra. Kanske har du ett stort fågelintresse eller vill hålla i en föreläsning om hur vi kan ta hand om den lokala skogen?

För lite mer inspiration kan du kika in på Biomfdag.se. Den Biologiska mångfaldens dag har tagit fram lite roliga och enkla lekar för barn i naturen – de hittar du här.

Vill du veta mer?

Kontaktperson på Biomfdag.se är Erik Hansson och hjälper gärna till med äventyrsidéer och teknisk support på deras aktivitetskarta.

Erik Hansson
0730 385 185
erik@natursidan.se

 

 

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning