Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vill du bli ledare i Vildmarksäventyr?

Vildmarksäventyr är popcorn i vindskydd, sovsäck och stjärnhimmel, vänner och lägereld, kanoter och kartor. Det är helt enkelt allt det bästa inom friluftsliv. Som ledare ger du fler unga ett socialt och äventyrligt sammanhang i friluftslivet, fritt från prestationskrav och tävling.

⁠”Vildmarksäventyr” är Friluftsfrämjandets verksamhet för barn, ungdomar och unga vuxna: Strövare (7–8 år), Frilufsarna (9–13 år), TVM Äventyrsgrupper (14–25 år) och Äventyrliga familjen. Verksamheten anpassas efter ålder, men består oftast av regelbundna träffar ett par timmar i ett naturområde nära samt några övernattningar per årstid.

Friluftsfrämjandet kämpar för att alla ska ges möjlighet att uppleva friluftsliv, och särskilt viktig är gruppen ungdomar. Vi vill därför bli fler ledare som skapar Vildmarksäventyr för unga.

Som ledare till Vildmarksäventyr ger du unga ett alternativ till skärmar och surfplattor. Genom att umgås i skog och natur får de en chans att slippa stressen för en stund och leva mer i nuet.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I gengäld får du:

  • utbildning och kontinuerlig utveckling
  • härlig gemenskap med andra som också älskar friluftsliv
  • chansen att leda och skräddarsy äventyr i naturen för barn och unga

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med utbildningen är att du ska få färdigheter för att leda barn- och ungdomsgrupper ut i naturen. 

  • Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion.
  • Genom utbildningen arbetar du för att få insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter.
  • Ledarutbildningen för Vildmarksäventyr är normalt tre dagar. Samtliga delar är obligatoriska.
  • Utbildningen fokuserar på ledarskap, barn och ungas utveckling och behov, allemansrätten, utrustning, säkerhet och trygghet, teknik, planering, samt lekar, sånger, ramsor och sagor.

Så går du från deltagare till ledare

Om du vill bli ledare för Vildmarksäventyr men ännu inte klarar förkunskapskraven – skaffa gärna mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Förkunskaper

Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp och tycka om att vara ute i naturen. Vi rekommenderar att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren.

Om du har frågor om Vildmarksäventyr eller ledarutbildningen så kontakta din lokalavdelning.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Möt våra ledare

Kristian, vildmarksäventyr

–Det är mötet med människor. Det är därför jag gör det. Det finns ingenting man får så mycket energi och inspiration från som att dela en stund med någon.

Malin, vildmarksäventyr

–Det är viktigt att inte behöva förändra sig för att få vara med. Att naturen och friluftslivet är för dem, där de får vara precis som de är. Med olika bakgrund. Med eller utan diagnoser.⁠⠀