Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli snowboardlärare i Friluftsfrämjandet

När du utbildar dig till snowboardledare i Friluftsfrämjandet jobbar du med några av de bästa snowboardlärarna i Sverige. Du får chansen att utveckla din snowboardåkning och ger barn och unga möjligheten att lära sig åka i hemmabacken.

Friluftsfrämjandets skid- och snowboardverksamhet består i huvudsak av 80 skidskolor i backar runt om i Sverige. Verksamheten hålls ofta i den lokala hemmabacken och förutom snowboard lär vi även ut alpin skidåkning och telemark. På flera platser kan vi också erbjuda skidåkning med hjälpmedel som biski, skicart och sitski. För barn och ungdomar som vill träffas och åka med andra finns Freeskiers, en ledarledd verksamhet utan tävling eller prestationskrav. Friluftsfrämjandet driver också ca 25 lokala skidanläggningar.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell snowboardledare, som är det vi kallar snowboardlärare i Friluftsfrämjandet, bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld får du:

 1. utbildning och en kontinuerlig utveckling,
 2. härlig gemenskap med likasinnade,
 3. chansen att leda egna äventyr.
 4. Friluftsfrämjandets snowboardledarutbildning kan också vara en början på en karriär inom snowboardåkning och är en bra merit i ditt CV. 

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar utbildningen till snowboardlärare

Friluftsfrämjandets snowboardledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin.

 • Vår metodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion.
 • Utbildningen fokuserar på ledarskap, teknik, analys, säkerhet, fysiologi, pedagogik, metodik och utrustning.
 • Du börjar med en introduktionsutbildning som under två dagar ger dig inblick i hur det är att vara ledare inom snowboardverksamheten.
 • Du får sedan hjälpa till i skid- och snowboardskolan.
 • Nästa utbildningsnivå förbereder dig för att självständigt leda och undervisa nybörjare.

Vill du fortsätta bygga på din utbildning kan du gå ytterligare utbildningsnivåer. Går du alla så får du möjlighet att avlägga Svensk snowboardlärarexamen.

Utbildningarna är kompatibla med övriga organisationer och skolor i Sverige som utbildar skid- och snowboardlärare. 

Utbildningsnivåer:

Efter respektive utbildningsnivå har du möjlighet att:

 • Introutbildningen (2 dagar): Jobba som hjälpledare i skid- och snowboardskola i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar.
 • Utbildning 1 (7 dagar): Leda och undervisa nybörjare, barn som vuxna.
 • Utbildning 2 (7 dagar): Utveckla åkare som kan svänga och åka i parken. Organisera snowboardskola i lokalavdelningen. Verka som kursledare i ett utbildningsteam.
 • Utbildning 3 (7 dagar): Utveckla avancerade åkare i alla typer av terräng inklusive parken. Leda utvecklingsprocesser för snowboardledare i lokalavdelningen. Avlägga Svensk snowboardlärarexamen.

Förkunskaper

När du börjar din ledarutbildning ska du kunna svänga och kontrollera farten i alla backar. Du trivs också med att samarbeta i grupp. Rekommenderad ålder för utbildningen är 16 år eller äldre.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.