Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli snowboardlärare i Friluftsfrämjandet

När du utbildar dig till snowboardledare i Friluftsfrämjandet jobbar du med några av de bästa snowboardlärarna i Sverige. Du får chansen att utveckla din snowboardåkning och ger barn och unga möjligheten att lära sig åka i hemmabacken.

Friluftsfrämjandets skid- och snowboardverksamhet består i huvudsak av 80 skidskolor i backar runt om i Sverige. Verksamheten hålls ofta i den lokala hemmabacken och förutom snowboard lär vi även ut alpin skidåkning och telemark. På flera platser kan vi också erbjuda skidåkning med hjälpmedel som biski, skicart och sitski. För barn och ungdomar som vill träffas och åka med andra finns Freeskiers, en ledarledd verksamhet utan tävling eller prestationskrav. Friluftsfrämjandet driver också ca 25 lokala skidanläggningar.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell snowboardledare, som är det vi kallar snowboardlärare i Friluftsfrämjandet, bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld får du:

 1. utbildning och en kontinuerlig utveckling,
 2. härlig gemenskap med likasinnade,
 3. chansen att leda egna äventyr.
 4. Friluftsfrämjandets snowboardledarutbildning kan också vara en början på en karriär inom snowboardåkning och är en bra merit i ditt CV. 

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar utbildningen till snowboardlärare

Friluftsfrämjandets snowboardledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin.

 • Vår metodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion.
 • Utbildningen fokuserar på ledarskap, teknik, analys, säkerhet, fysiologi, pedagogik, metodik och utrustning.
 • Du börjar med en introduktionsutbildning som under två dagar ger dig inblick i hur det är att vara ledare inom snowboardverksamheten.
 • Du får sedan hjälpa till i skid- och snowboardskolan.
 • Nästa utbildningsnivå förbereder dig för att självständigt leda och undervisa nybörjare.

Vill du fortsätta bygga på din utbildning kan du gå ytterligare utbildningsnivåer. Går du alla så får du möjlighet att avlägga Svensk snowboardlärarexamen.

Utbildningarna är kompatibla med övriga organisationer och skolor i Sverige som utbildar skid- och snowboardlärare. 

Utbildningsnivåer:

Efter respektive utbildningsnivå har du möjlighet att:

 • Introutbildningen (2 dagar): Jobba som hjälpledare i skid- och snowboardskola i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar.
 • Utbildning 1 (7 dagar): Leda och undervisa nybörjare, barn som vuxna.
 • Utbildning 2 (7 dagar): Utveckla åkare som kan svänga och åka i parken. Organisera snowboardskola i lokalavdelningen. Verka som kursledare i ett utbildningsteam.
 • Utbildning 3 (7 dagar): Utveckla avancerade åkare i alla typer av terräng inklusive parken. Leda utvecklingsprocesser för snowboardledare i lokalavdelningen. Avlägga Svensk snowboardlärarexamen.

Förkunskaper

När du börjar din ledarutbildning ska du kunna svänga och kontrollera farten i alla backar. Du trivs också med att samarbeta i grupp. Rekommenderad ålder för utbildningen är 16 år eller äldre.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Möt våra ledare

Josefin, ledare snowboard

–Jag minns ögonblicket när jag insåg min betydelse som ledare. Pojken i min grupp var sju år och hade aldrig åkt snowboard. Han hade slitit tillsammans med oss i fem veckors tid – med många tårar och många fall. Nu var vi i sista lektionen, och han hade rasat i backen igen. Jag körde snabbt fram till honom och frågade ”Vad är det viktigaste att göra när man har ramlat?”. Genom tårarna ler han och svarar, ”Resa sig upp igen”. Sagt och gjort – vi hoppade upp igen och fortsatte nedför backen. Det var min första säsong som snowboardlärare i Friluftsfrämjandet, och det här minnet ligger mig särskilt varmt om hjärtat.

Wiktor, ledare snowboard

–Jag kommer ihåg första gången jag skulle hålla lektion i snowboard. Jag kände pressen och var jättenervös. Visst hade jag träffat dem innan, kände dem till och med rätt bra eftersom de gick i klassen under mig på Outdoor Academy. Men det kändes så viktigt att de skulle gå därifrån och ha lärt sig grunderna ordentligt. Så står jag där och ska vara personen i centrum, som alla tittar och lyssnar ihärdigt på. Tänk om jag lär ut fel? Jag kände så mycket tvek på min egna förmåga. Men redan efter lunch, på första dagen av tre, så kändes det allt mer naturligt att stå där. Jag såg hur de tog åt sig min kunskap och började känna mig trygg i att jag hade något att ge dem.