Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli ledare för mountainbike

Över stock och sten, uppför och utför, på stigar och grusvägar – att cykla mountainbike är ett kul sätt att upptäcka naturen. Men du behöver ha bra koll på cykeln, allemansrätten och balansen i kurvorna. Som ledare gör du det möjligt för fler att våga prova att cykla i skogen, och får dessutom umgås med andra som älskar mountainbike lika mycket som du.

Friluftsfrämjandets mountainbike-verksamhet kan vara en serie vardagskvällar med kul övningar i grupp eller ett större äventyr som stäcker sig över flera dagar. Verksamheten sker utan tävling och prestationskrav, och anpassas alltid utifrån deltagarnas förmåga.

Intresset för mountainbike ökar och vi behöver därför bli fler ledare för mountainbike.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. I gengäld får du:

 • Utbildning och utveckling
 • Gemenskap med andra som också älskar att cykla i naturen
 • Chansen att leda äventyr, skräddarsydda efter vad du vill uppleva ihop med gruppen
 • Möjlighet att se både barn och vuxna utvecklas, växa och lära sig nya saker.

Att ta med en grupp ut på stigarna, öva tekniska moment och se dem övervinna hinder är en fantastisk känsla. Liksom känslan av att få dela med sig av årstidernas växlingar, på cykel, nära naturen.

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med utbildningen är färdigheter för att leda grupper på mountainbike i naturen. 

 • Ledarutbildningen för mountainbike är normalt tre dagar. 
 • Du lär dig att leda både barn och vuxna.
 • Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion.
 • Utbildningen fokuserar på ledarskap, teknik, säkerhet, mekanik, utrustning, planering samt allemansrätten.
 • Under utbildningen får du träna på att sätta ord på hur du lär ut tekniska moment. Du får också med dig teknikövningar och lekar som fungerar såväl för barn som vuxna.
 • Genom utbildningen får du insikt om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter.
 • Under ledarutbildningen har du möjlighet att skapa ett nätverk av ledarkollegor som du fortsättningsvis kan dela idéer och tankar med.

Förkunskaper

För att påbörja utbildningen ska du ha god vana av cykling i olika terräng. Vi rekommenderar dessutom att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren. Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp.

Ledartrappa, bli hjälpledare först innan ledare

Om du vill bli ledare för mountainbike men ännu inte klarar förkunskapskraven – skaffa gärna mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Om du har frågor så kontakta din lokalavdelning.

a a a

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Möt våra ledare

Peter

-Vi andas in doften av solvarma tallbarr och kottar. Då och då stannar vi till, ibland för att titta närmare på olika hinder och prata teknik, ibland bara för att avnjuta en vacker vy.

Annika

-Att vara ledare är kul! Jag skulle kunna tänka mig att utbilda mig till fjälledare också, och köra cykelturer i fjällen. Eller kanske paddling, kajak eller något annat skoj.

Alexander

–Ni får cykla över mig hur många gånger ni vill, brukar jag säga, medan jag backandes håller i deras styre i nedförsbackarna. Då skrattar barnen alltid.

Mer på Instagram