Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli ledare i långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor är en aktivitet med mycket längtan och tålamod, där ryggsäcken alltid är packad när de bra isarna kommer. Som ledare i långfärdsskridskor ger du andra möjlighet att på ett tryggt sätt få den unika och fantastiska naturupplevelsen på skridskor.

Långfärdsskridskoåkning är ett underbart sätt att vara ute på, men is ska tas med stor respekt. Att åka långfärdsskridskor kräver egna förberedelser, främst rätt kunskap, utrustning och sällskap.

I Sverige har vi verkligen fina förutsättningar för underbara isar och vi märker ett stort intresse av att fler vill åka långfärdsskridskor med oss på ett tryggt och säkert sätt. Därför behöver vi fler ledare.

Friluftsfrämjandets långfärdsskridskoverksamhet sker alltid i grupp och det är du som ledare som avgör var turen går utifrån de is- och väderförhållanden som råder. För att deltagarna i gruppen ska vara jämnstarka åkare har vi ett graderingssystem för att säkerställa att deltagaren hamnar i en grupp som känns trygg och som är utvecklande.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

 I Friluftsfrämjandet finns ungefär 8000 ledare inom olika friluftsgrenar som tillsammans verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen, genom friluftsliv. Som ideell ledare i långfärdsskridskor bidrar du med tid, kunskap och engagemang. I gengäld får du: 

  1. utbildning och kontinuerlig utveckling
  2. gemenskap med likasinnade
  3. chansen att leda och skräddarsy dina egna äventyr på isen

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets långfärdsskridskoledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin, med målet att tryggt kunna leda grupper på isen.

  • Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion
  • Under utbildningen skapas insikter om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter
  • Ledarutbildningen för långfärdsskridskor är indelad i tre steg. De första två fokuserar på ledarskap, teknik och säkerhet på isen, samt praktikperioder tillsammans med mer erfarna ledare.
  • I tredje delen av utbildningen fördjupas kunskaperna genom dialog och reflektion.

Förkunskapskrav

Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp och vara trygg och säker med din egen skridskoåkning. Du bör ha åkt i många år och varit med på många turer. Vi rekommenderar också att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren. 

Om du inte uppnår kunskapkraven, skaffa gärna mer erfarenhet genom att delta i vår verksamhet.

stegen för att bli ledare

Om du har frågor om långfärdsskridskor eller ledarutbildningen så kontakta din lokalavdelning.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Som organisation strävar vi efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, tillgänglig och trygg för alla

Möt våra ledare

Johanna, ledare långfärdsskridsko

–Jag tror tryggheten i gruppen är det som får fler att våga ge sig ut i naturen. Ovissheten och ensamheten skrämmer många. Men i en ledarledd aktivitet är vi flera som är tillsammans, och det blir helt annorlunda. För många gör det att äventyret känns ofarligt och kul. Steget ut i naturen blir lägre, och lättare. Det är precis det vill jag bidra med som ledare.