Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Utbilda dig till ledare för mountainbike

Friluftsfrämjandets ledare för mountainbike skapar roliga, trygga och lärorika äventyr på mountainbike. Som ledare utbildas du inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin.

Målet med ledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda grupper. I fokus står ditt ledarskap – förmågan att utifrån dina erfarenheter och egenskaper kunna reflektera över och utveckla dig själv som ledare.

Friluftsfrämjandets utbildningsmetodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion. Vi vill stimulera nyfikenhet och vilja att lära så att vi utvecklas tillsammans. I det enskilda utbildningspasset tillämpar vi en mängd olika metoder och arbetssätt. Genom att ständigt stimulera deltagarnas dialog, reflektion och erfarenhetsutbyte skapas en djupare insikt om mig själv, det egna ledarskapet samt deltagarna och deras upplevelse.

"Jag trodde det skulle vara läskigt att cykla i skogen men ledarna anpassade verkligen turen efter oss deltagare och tillsammans utmanade vi nog alla oss på olika sätt. Har haft jättekul!"

/Deltagare på äventyr på mountainbike

Friluftsfrämjandets ledare för mountainbike utbildas i föreningskunskap, ledarskap, att cykla i grupp, att cykla med barn, grundtekniker och hur du lär ut dessa, exempel på övningar och lämpliga hinder, säkerhet och säkerhetsplan, första hjälpen, cykelkunskap, grundläggande mekanik, övrig utrustning, utrustning för ledare, hur man kan starta en mountainbikeverksamhet i sin lokalavdelning samt Allemansrätten. Som ledare behöver du ha god social förmåga och trivas med sammarbete i grupp.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ledare hos oss bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ideellt aktiva ledare skapar du små som stora äventyr för gammal som ung. Tillsammans gör vi friluftslivet tillgängligt för alla samtidigt som vi verkar för folkhälsa och livsglädje.

I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning, personlig utveckling, gemenskap, ett nätverk av likasinnade, och chansen att leda äventyr. Som ledare får du utöver medlemsrabatter ytterligare rabatter och erbjudanden.

Så funkar ledarutbildningen för mountainbike

Ledarutbildningen för mountainbike är normalt tre dagar: fredag kväll till söndag eftermiddag, tidig morgon till sen kväll. Samtliga delar är obligatoriska.

Förkunskapskraven är att ska du vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, samt ha god vana av mountainbikecykling i olika terräng, samt att du har genomfört e-utbildningen Friluftsfrämjandets värdegrundsutbildning. Du ska dessutom vara minst 16 år och vi rekommenderar att du har genomgått minst en första hjälpen-utbildning under de senaste två åren.

Om du vill bli ledare för mountainbike men ännu inte har god vana av mountainbikecykling i olika terräng kan du skaffa dig mer erfarenhet i vår verksamhet här.

Är du redo att bli en av våra ledare för mountainbike?

Om du vill utbilda dig till ledare för mountainbike inom Friluftsfrämjandet ber vi dig fylla i intresseanmälan nedan.

Kanske har din lokalavdelning ingen verksamhet för mountainbike. I så fall kan du byta lokalavdelning genom att kontakta medlemsservice. Eller, hjälpa din lokalavdelning starta upp verksamhet inom ditt intresseområde. Du kommer inte att känna dig ensam – vi är över 250 ledare för mountainbike i hela landet som stöttar varandra.

Om du har frågor om ledarutbildningen för mountainbike så kontakta din lokalavdelning.