Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

10 skäl att bli ledare i Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet, det är vi. Och tillsammans är vi nästan 110 000 medlemmar. Vi inspirerar, stöttar och leder varandra ut på äventyr i naturen. Men vi har en utmaning.

Idag har vi en obalans inom vår organisation: efterfrågan på våra äventyr är högre än utbudet. Med andra ord – väldigt många vill följa med oss ut! Så var det redan före pandemin, och så är det nu i ännu högre grad. En angenäm utmaning, men en faktisk utmaning.

Lösningen är att öka antalet ledare. En högre andel ledare per medlem är avgörande för att kunna erbjuda den bredd av friluftsgrenar och erfarenhetsnivåer som behövs för att alla medlemmar ska kunna följa med oss ut i naturen.

Så, till dig som är medlem och dig som är engagerad inom friluftsliv, har vi satt ihop denna lista med 10 skäl till varför just du borde bli ledare inom Friluftsfrämjandet:

1. Stor efterfrågan på våra äventyr

Du behövs! Intresset för friluftsliv är mycket högt, inom alla målgrupper. Så som ledare hos oss innebär ditt engagemang ett direkt och otroligt värdefullt svar på ett tydligt behov i samhället.

2. Utbildning i ledarskap och friluftsliv

När du blir ledare utbildas du inom Friluftsakademin – vår utbildningsorganisation. Utbildningsmetodiken kännetecknas av upplevelser, samt dialog och reflektion. Som ledare får du chans att bygga på din egen kunskapsbank och personliga utveckling inom områden du bryr dig om.

3. Ett hållbart friluftsliv

Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla. Vi sprider kunskap om hur friluftsliv kan utövas i samklang med naturen. Vi är ideellt engagerade, tillsammans. Och ju fler vi är, desto bättre.

4. Välj bland 13 friluftsgrenar

Som ledare finns så mycket att upptäcka. Vi skapar äventyr inom dessa friluftsgrenar: fjällvandring och -tur, kajak, kanot (kanadensare), klättring, långfärdsskridsko, längdskidor, mountainbike, naturparkour, skidor utför (inkl. snowboard), skridskoskola, Skogsmulle och skogens värld (för barn), vandring (lågland) samt Vildmarksäventyr (för unga och familjer). D.v.s. du kan välja vilken eller vilka grenar som du vill bli ledare inom.

5. Du skräddarsyr äventyret

Som ledare inom Friluftsfrämjandet kan du själv skräddarsy äventyret, så som du vill uppleva det tillsammans med deltagare. Exempelvis, ska ni göra en kort tur eller med övernattning, vara nära eller resa en bit, för nybörjare eller erfarna, vår eller sommar, ska turen vara klassisk eller ha ett specifikt tema, o.s.v. Vilken tur vill du leda?

6. Mer friluftsliv i din vardag

Genom att boka in friluftsliv i din kalender så kommer också friluftslivet i vardagen bli av, särskilt när du gör det tillsammans med andra. Vi skapar äventyr på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Året runt. Som ledare lägger du in turerna precis där du vill ha dem.

7. Ett starkt varumärke

De senaste fyra åren har Friluftsfrämjandet placerats överst i Kantar Sifos undersökning Anseendeindex intresseorganisationer. Med andra ord, många tycker om oss. Det är vi jätteglada för, eftersom vårt starka varumärke ger vår organisation medvind och vi får fler trevliga människor som vill bli ledare hos oss. Som ledare är vi stolt varumärkets representanter.

8. Vänner och samarbeten

Vi har fantastiskt roligt också. Tack vare att vi är 7000 ideellt engagerade ledare kan vi faktiskt garantera dig gemenskap med likasinnade. Och möjligheten att skapa kul samarbeten, kanske med närliggande lokalavdelningar, eller med ledare inom andra friluftsgrenar. Otaliga härliga minnen har skapats och fortsätter skapas, för livet.

9. Att leda är en merit

Vi är stolta över att vara ledare och praktisera ledarskap, och det i sin tur är något att skylta med. ”Ledare inom Friluftsfrämjandet” är en bra rad att ha på sitt CV.

10. Folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen

Vi har tagit på oss uppdraget att bidra till ökad folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen, genom friluftsliv. Det är vårt bidrag till ett ännu bättre samhälle. Och kanske har det aldrig varit så viktigt som just nu. För när covid-19-krisen drabbade vårt samhälle och allt förändrades fanns naturen där och erbjöd ett tryggt livsrum. Vill du vara med?

Välj din friluftsgren och skicka in en intresseanmälan för att bli ledare.

Anna, naturparkour

Det jag älskar med naturparkour är att skapa friluftsupplevelser som är lätta att ta del av. Vi brukar ses i någon stadspark eller ett friluftsområde som är lätt att ta sig till kollektivt.

Babek, vandring

–Naturen kom in i mitt liv ganska sent. Så när jag leder ungdomar ut i naturen är det som om jag återupplever min ungdom, fast från en annan vinkel.

Malin, vildmarksäventyr

–Det är viktigt att inte behöva förändra sig för att få vara med. Att naturen och friluftslivet är för dem, där de får vara precis som de är. Med olika bakgrund. Med eller utan diagnoser.⁠⠀