Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skogshjältarna ger lärare nyckeln till skogen

2018-10-23

Friluftsfrämjandet tar nu större mark i skolan. Forskning visar att utomhusvistelse under skoltid har positiva effekter på bland annat inlärningsförmåga, skolprestationer och hälsa. Därför lanseras nu utbildningen Skogshjältarna – som ger pedagoger verktyg att ta ut undervisningen och mer hållbart och långsiktigt möta läroplansmålen.

Barns brist på rörelse har de senaste åren blivit väl identifierat som en stor hälsoutmaning. Detta är ett stort problem som också skolan brottas med idag.

  • 9 timmar: Så länge sitter svenska barn stilla. Varje dag! Svenska barn rör sig minst i hela Norden.
  • 22 %: Så få flickor rör sig enligt rekommendationen om minst 60 minuters fysisk aktivitet per dag.
  • 15 minuter: Inte ens på idrotten rör sig eleverna mer än cirka en kvart per lektion.

Att hålla lektioner utomhus ger ett fördjupat lärande genom att barnen lär med hela kroppen och håller sig i rörelse. Med naturen som klassrum stimuleras elevernas alla sinnen, vilket ger bestående kunskap. Särskilt har forskningen sett att barn som vistas mycket utomhus blir mer koncentrerade och mindre rastlösa – naturen är ett jämlikt klassrum som ger alla barn bättre förutsättningar för lärande. 

Tillsammans med Rädda Barnen har Friluftsfrämjandet utvecklat en ämnesöverskridande utbildning som är kopplad till läroplan och Barnkonventionen. Med goda resultat från 10 pilot-skolor tar nu Friluftsfrämjandet nästa steg och lanserar Skogshjältarna i större skala. Nu med fokus på årskurs F-3.

Efterfrågan från skolan att kunna använda naturen i undervisningen är stor, men pedagogerna saknar idag lättillgängliga verktyg som hjälper dem i en schematekniskt svår vardag. 

–  Vi ville skapa verktyg som inte lägger något extra ansvar på lärarna, utan snarare underlättar det arbete de redan gör idag, genom att inte ta mer tid eller kraft från dem. Just därför finns Skogshjältarna som ett verktyg för att ta med undervisningen ut i lärarnas egen närmiljö, redo att användas redan efter första dagen, säger Lisa Larsson, Ansvarig för Friluftsfrämjandet i förskola och skola.

Friluftsfrämjandet med Skogshjältarna är på plats under Skolforum 29–30 oktober på Stockholmsmässan, monter C 01:21

Skogshjältarna finansieras av Svenskt Friluftsliv och Naturkompaniets Naturbonus.

 

Kontakt:

Lina Lagström
​Projektledare Skogshjältarna
​lina.lagstrom[at]friluftsframjandet.se
​0721-47 67 87

Vill ni bli en Skogshjälteskola?

Hör av dig till oss så berättar vi mer! Fält markerade med * är obligatoriska.

Skogshjältarna passar er som har:

a a a

• Behov att få in mer rörelse och utevistelse i skolan

• Förskoleklass, åk 1-3 samt fritidshem

• En skola i ett naturnära område

• Ett stort engagemang och vilja att ge barnen en livslång hållbar relation till naturen.

Visste du att...

Friluftsfrämjandet är en ideell organisation utan vinstintresse. Det viktigaste för oss är att få folk i rörelse och upptäcka naturen.

Alla förskolor och skolor ska ha råd med friluftsliv på schemat. Därför tar vi inte extra betalt för vår metod eller lektionsmaterial. Det vi hoppas på i gengäld är att så många som möjligt vill bli medlemmar och därmed stödja vårt arbete.

Friluftsfrämjandet är en medlemsdriven organisation som bland annat finansieras genom medlemsavgifter, statsbidrag och bidrag från exempelvis Svensk Friluftsliv, Arvsfonden och Svenska Postkodlotteriet.

När ni tecknar samarbetsavtal ingår medlemskap i Friluftsfrämjandet för barn och pedagoger. Men vi behöver få namn och kontaktuppgifter och föräldrarnas samtycke för att kunna registrera dem.