Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Semesterfavorit: Sova ute – det här behöver du veta

2020-07-02

I sommar semestrar vi med socialt avstånd och lite mindre sällskap – men desto mer utomhus. Att sova ute är ett litet äventyr som blir desto större i minnet. För att inspirera fler att flytta ut sovandet har Friluftsfrämjandet tagit fram ”Den stora sova-ute-guiden”, för den som vill komma igång.

–Att sova ute är i grunden ett ganska okomplicerat sätt att komma riktigt nära naturen, och uppleva det stora i ett ganska litet äventyr. Vindskydd, hängmatta, tält eller under stjärnorna. I trädgården eller långt in i skogen. Hur du väljer att sova ute spelar ingen roll – men när natten tillbringas ute skapas stora upplevelser och starka minnen. Läs på lite om allemansrätten innan du ger dig ut så du vet var du får och inte får göra, säger Ylva Schöldberg, friluftsexpert på Friluftsfrämjandet.

För att sova ute i låglandsmiljö en härlig sommardag behöver du inte den mest avancerade utrustningen, utan det man har hemma funkar ofta. Har du inte egen utrustning för att sova utomhus, se om du kan låna eller hyra av någon eller köpa begagnat.

–Första gången behöver inte bli alldeles perfekt. Är du en ovan utesovare är det bra att göra sitt första test där det faktiskt är lätt att ångra sig och gå in igen. Det ska ju bli en härlig upplevelse för alla, och med rätt ambitionsnivå är chanserna mycket större att det blir det. För att hjälpa till på traven har vi tagit fram en Sova-ute-guide. Där går vi igenom hur du väljer rätt kläder för att sova gott, olika sätt att sova ute, matlagningsttips, hur du bajsar rätt i naturen, vad du gör om råkar gå vilse och så några knep för när man tältar med barn, säger Ylva Schöldberg.

Sova-ute-guiden är gratis och finns att ladda ned här: https://www.friluftsframjandet.se/globalassets/ovrigt-webbinnehall/sovaute/sova-ute-guiden-2019_190603.pdf

 

Covid-19 påverkar Friluftsfrämjandets verksamhet

Kanske har friluftsliv aldrig varit så viktigt som just nu. För när covid-19-krisen drabbade vårt samhälle och allt förändrades fanns naturen där och erbjöd ett tryggt livsrum för stillsamma stunder, för vandrande möten, för motion och för lek.

För att stärka folkhälsan, livsglädjen och respekten för naturen så genomför Friluftsfrämjandet, utöver ordinarie verksamhet, kraftsamlingen ”Ett äventyr extra” som syftar till att erbjuda 1000 extra äventyr sommaren 2020, samt tagit fram publikationen ”Friluftsliv – inspiration, sommaren 2020” med tips och kunskap till den som vill ut i naturen och som spridits fritt hela sommaren. Dessutom erbjuder Friluftsfrämjandets förskolor I Ur och Skur stöd till andra förskolor som vill arbeta mer med utomhuspedagogik.

 

Kontakt:

Kajsa Ljungberg, pressansvarig
0700-43 46 59
kajsa.ljungberg@friluftsframjandet.se

Om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation.

www.friluftsframjandet.se