Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Öppet brev från Friluftsfrämjandets ordförande:

2020-09-01

"I vår organisation är alla medlemmar lika viktiga. Som ordförande är jag precis lika viktig som barnet som åker skridskor med oss, som hjälpledaren på vandringar, som kursledaren i mountainbike, som kassören, o.s.v. Visst, vi har varit med olika länge, har olika förutsättningar och är olika aktiva. Men utan deltagare, ledare eller förtroendevalda så har vi ingen organisation."

Vi fick ett samtal från en ordförande i en lokalavdelning. Han som jag är i riskgrupp, och han frågade om han därför borde avgå. Han bar på känslan att vara icke önskad.
 
Jag respekterar känslan som lede fram till frågan. För vi i riskgrupp har sedan covid-19 slog till tvingats till omfattande uppoffringar och anpassningar. De rekommendationer som är till för att skydda oss och avlasta sjukvården kan kännas påtvingade, med ensamhet och passivitet som resultat.
 
Vi svarade honom att självklart vill vi inte att någon avgår på grund av att de är i riskgrupp. Att alla i vår organisation är lika viktiga. Att vi som organisation ska anpassa verksamheten och våra möten så att alla kan vara med.
 
De senaste veckorna har jag både paddlat och vandrat med Friluftsfrämjandet. Härliga upplevelser, som självklart var covid-19-anpassade. Folkhälsa och livsglädje när det behövs som mest. Som ordförande deltar jag i min styrelses möten, återigen anpassat för minimal risk för smittspridning. Det känns både tryggt och viktigt.
 
Det kan finnas fler i vår organisation som känner sig icke önskade. Det är till er jag skriver dessa rader. Jag vill att ni ska veta och känna att Friluftsfrämjandet är er organisation, att vi alla tillsammans är Friluftsfrämjandet. För kanske har friluftsliv aldrig varit så viktigt som just nu, inte minst för alla oss i riskgrupp.
 
Och till oss alla: Fortsätt visa omtanke om varandra, och fundera gärna på om det finns någon i din närhet som behöver lite extra omtanke.
 
Med vänliga hälsningar,
Erik Lundvik, ordförande Friluftsfrämjandet