Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Många cyklister i naturen – vad gäller och hur blir det trevligt för alla?

2020-07-13

Nu är vi många i naturen, både till fots och på hjul. Vad är det egentligen som gäller när du vill cykla i skogen – vilken hänsyn måste du visa mot natur, markägare och andra som rör sig i närheten? Friluftsfrämjandet ger råd om vett och etikett på hjul.

–Att ta sig fram i naturen på cykel är underbart – en härlig blandning mellan pirr i magen och avkoppling på samtidigt! Men eftersom det går ganska snabbt där på stigarna så finns det lite saker vi måste tänka på – både för att vara snälla mot naturen men också skapa en stämning som är härligt och respektfullt mot andra, säger Olivier Louis, kursledare inom mountainbike i Friluftsfrämjandet.

Inte störa, inte förstöra – det är essensen i allemansrätten, som ger möjlighet för alla att röra sig nästan fritt i naturen. Det inte finns något generellt förbud mot cykling i allemansrätten, men kommunen eller polisen kan lokalt reglera cykling, tillexempel på motionsspår, ridvägar och vandringsleder. Även i nationalparker och naturreservat kan särskilda regler gälla. Precis som när du går får du inte cykla så nära hus att du stör de som bor där eller ta dig över planteringar, såsom exempelvis åkrar med växande gröda, skogsplantering eller trädgårdar.

–Kolla upp vilka regler som gäller där du vill cykla, och anpassa körstilen på ett natursnällt sätt. Bromsa och sladda på ett sätt som inte lämnar spår, undvik att cykla på känslig mark där du riskerar att skada naturen, säger Olivier Louis.

Vid möten är det viktigt att komma ihåg att uppträda vänligt och sänka farten.

–Cyklister rör sig ofta snabbt och tyst – då är det lätt hänt att du råkar skrämma någon du hinner ikapp. Ta det lugnt vid möten med fotgängare, och också med hästar och hundar som lätt kan skrämmas av cyklister. Är ni en grupp kan den som ligger först informera mötande om hur många cyklister som kommer att passera. Den som ligger sist i gruppen kan berätta att alla har åkt förbi. På spår som är anlagda för de som går och springer måste du som cyklist lämna företräde, säger Olivier Louis.

–Använd ringklockan för att göra dig hörd på avstånd, så slipper du höja rösten. Hästar kan dock skrämmas av ringklocka, där måste du stanna eller sakta ned och få kontakt med ryttaren innan du cyklar vidare. Och kom ihåg att säga ”hej” på dem du möter i naturen – det är trevligt! Vi är ju i naturen tillsammans och ihop kan vi skapa en härlig miljö för alla, säger Olivier Louis.

MTB-leder

På flera platser runt om i världen finns särskilda leder för mountainbike, ofta byggda med doserade svängar, hopp och utmaningar. Genom dem kan cyklister vara i ett område där de inte stör andra. Även i Sverige börjar den typen av cykling att bli vanligare, där flera kommuner och destinationer erbjuder markerade cykelleder.

–Riktigt gjorda cykelspår dras med hänsyn till att undvika partier där vatten kan bli ståendes och utformas på ett sätt där inverkan i naturen blir så liten som möjligt, säger Olivier Louis.

Läs mer hos Naturvårdsverket.

 

Covid-19 påverkar Friluftsfrämjandets verksamhet

Kanske har friluftsliv aldrig varit så viktigt som just nu. För när covid-19-krisen drabbade vårt samhälle och allt förändrades fanns naturen där och erbjöd ett tryggt livsrum för stillsamma stunder, för vandrande möten, för motion och för lek.

För att stärka folkhälsan, livsglädjen och respekten för naturen så genomför Friluftsfrämjandet, utöver ordinarie verksamhet, kraftsamlingen ”Ett äventyr extra” som syftar till att erbjuda 1000 extra äventyr sommaren 2020, samt tagit fram publikationen ”Friluftsliv – inspiration, sommaren 2020” med tips och kunskap till den som vill ut i naturen och som spridits fritt hela sommaren. Dessutom erbjuder Friluftsfrämjandets förskolor I Ur och Skur stöd till andra förskolor som vill arbeta mer med utomhuspedagogik.

 

Kontakt:

Kajsa Ljungberg

0700 434659

kajsa.ljungberg@friluftsframjandet.se

 

Om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation.

www.friluftsframjandet.se

Högupplöst bild mountainbike: https://www.flickr.com/photos/131785280@N05/31010345992/in/album-72157669832624685/

Högupplöst bild mountainbike + karta: https://www.flickr.com/photos/131785280@N05/38001970834/in/album-72157669832624685/