Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsorganisationer lyfts i regeringens nya hälsoprogram

2023-08-11

Regeringen har beslutat att ett nationellt hälsoprogram för barn och unga ska tas fram, där det förebyggande och hälsofrämjande arbetet ska få större genomslag. I arbetet som ska ledas av Socialstyrelsen ska dialog föras med det civila samhället, som exempel nämns friluftsorganisationer.

–Det är en mycket positiv satsning. Vi är glada att regeringen pekar ut dialogen med civilsamhällets organisationer som en nyckel. Från Friluftsfrämjandets sida bidrar vi gärna med konkreta förslag på hur fler barn och unga kan komma i rörelse i naturen, utifrån vår långa erfarenhet av att skapa ledarledda äventyr över hela landet, i skogen, på vattnet, på isen och snön, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. 

–Friluftsliv innebär rörelse och naturupplevelser i gemenskap med andra, men utan tävlande, avbytarbänkar eller speglar. Att fler barn och unga får chans att upptäcka glädjen med att röra sig i naturen, är en kostnadseffektiv åtgärd för att minska stillasittande och förbättra folkhälsan, säger Kristina Ljungros. 

Läs mer: Pressmeddelande på regeringen.se