Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandets satsning Krisvis nomineras till Stora kommunikationspriset

2023-03-28

Sedan våren 2022 driver Friluftsfrämjandet initiativet Krisvis, som bygger på att friluftskunskap i många delar är detsamma som grundläggande krisberedskap. Under hösten 2022 vidareutbildades över 1000 ideella ledare i att hålla utbildningar i kris- och hemberedskap. Nu har initiativet nominerats till Sveriges Kommunikatörers Stora Kommunikationspriset.

–Genom vår stora friluftskunskap kan Friluftsfrämjandet bidra med konkreta samhällsinsatser i en orolig tid. Våra engagerade och kunniga ledare vet vilken mat som har längst hållbarhet och fungerar att laga på friluftskök, vilka kläder som håller kylan borta och hur man orienterar sig när telefonen saknar täckning. Denna kunskap vill och kan vi dela med fler. Vi är så glada att Sveriges Kommunikatörer har uppmärksammat detta viktiga arbete, säger kommunikationschef Helena Färnsten. 

En SIFO Kantar-undersökning som Friluftsfrämjandet låtit genomföra visar att 7 av 10 svenskar känner till att de har ett eget ansvar att förbereda sig inför en krissituation. Men endast 3 av 10 svenskar har övat eller förberett sig praktiskt.  

Läs mer: ”Flertalet svenskar har inte övat inför krissituationer” - DN DEBATT 16/12 2022 

Friluftsfrämjandet har under året arrangerat krisvisa övningar i hela landet. Vi har samtidigt drivit frågan i debatten om att svenska folket måste öva mer inför krissituationer. Vi har arrangerat möten och praktiska övningar med en lång rad myndigheter och politiker, däribland statsminister Ulf Kristersson och Carl-Oskar Bohlin, ministern för civilt försvar, och tidigare statsråd som Lena Hallengren och Per Bolund.  

Nu nomineras initiativet till Sveriges Kommunikatörers Stora Kommunikationspriset för bästa påverkanskommunikation. 

–När krisen slår till räcker det inte med information. Då krävs också att människor praktiskt har förberett sig. Att klara sig en vecka på fjället är till stor del detsamma som att klara sig utan el och värme i sitt hem. Här kan Friluftsfrämjandet spela en viktig roll genom att skapa fysiska mötesplatser över hela landet dit allmänheten bjuds in för att öva tillsammans. Vi ser fram emot att erbjuda ännu fler utbildningar inför och under höstens beredskapsvecka, säger Krisvis projektledare Andreas Karlsson.