Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet vill minska barns stillasittande med hjälp av Skogsmulle

2023-09-06

Barnens bästa kompis och favoritfigur i skogen är tillbaka i två nya bokäventyr, som ska inspirera till upptäckar- och rörelseglädje i naturen.

Svenska barn tillbringar 70 procent av sin vakna tid stillasittande inomhus*. Två av tio barn och ungdomar rör sig enligt rekommendationen**. Samtidigt har psykisk ohälsa bland barn och unga ökat. Fysisk aktivitet, friluftsliv och naturupplevelser har vetenskapligt stöd för att minska stress, stärka självkänsla och koncentrationsförmåga, och vanor läggs tidigt. 

Friluftsfrämjandet vill att friluftsliv och utevistelse leder till ökad fysisk aktivitet samtidigt som naturen boostar den psykiska hälsan hos både barn och vuxna. Som ett bidrag till att minska stillasittandet har Friluftsfrämjandet tagit fram två nya böcker med Skogsmulle, som inspirerar till aktivitet, upptäckarglädje och naturnära upplevelser året om.

Läs mer: Tidigare sagoböcker och produkter med Skogsmulle

Skogsmulles friluftsbok är en heltäckande bok om friluftskunskap, som inspirerar både barn och föräldrar att vistas i naturen och ge sig ut på lärorika äventyr. Förutom massor med lättläst och matnyttiga fakta innehåller boken fyra inspirerande noveller med Skogsmulle och hans vänner att läsa högt vid lägerelden eller fikarasten.

– Vi vill att alla barn ska få möjligheten att enkelt och lekfullt komma ut i naturen, oavsett bakgrund. Därför vill Friluftsfrämjandet med Skogsmulles friluftsbok ge familjer en lättsam guide till det enkla friluftslivet. Vi hoppas att boken kan ta bort onödiga trösklar och få fler att komma ut på friluftsäventyr i vardagen, säger Emelie Thorngren, Utbildnings- och verksamhetsansvarig för Skogsmulle och skogens värld på Friluftsfrämjandet.

I sagoboken Skogsmulle och den lilla renen beger sig Skogsmulle och hans vänner ut på äventyr i de snötäckta fjällen tillsammans med Fjällfina. Barnen lär sig genom historieberättande både om den unika fjällnaturen och om djuren som bor där. En tillhörande pysselbok – Lär om fjällen med Skogsmulle – kompletterar och leker in kunskaperna. Ett inspirationsmaterial på samma tema för Friluftsfrämjandets olika Skogsmulleverksamheter finns också framtaget.

– Nu ska ni äntligen få träffa Fjällfina, Skogsmulles vän i fjällen. I en tid när vi ser slitage på känsliga miljöer, som i fjällen, är det viktigt att sprida kunskap om hur vi kan vara mer aktsamma. I Skogsmulle och den lilla renen får vi följa med på ett spännande äventyr genom naturtrogna och inspirerande illustrationer som vi hoppas bidrar till att ökad nyfikenhet för vår natur. För det man tycker om är man också rädd om, säger Emelie Thorngren.

Böckerna har tagits fram med stöd från Svenskt Friluftsliv.

– Vi är glada att stötta detta projekt som riktar in sig på de riktigt små barnen. Här får barnen lära sig om naturen och om allemansrätt i tidig ålder, vilket inspirerar till friluftsliv i framtiden, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.

Böckerna är producerade av Story House Egmont och utvecklade av kreatörerna Lars Bällsten (illustrationer), Emma V Larsson (text) och Susanne Adolfsson (noveller).

* Källa: Friluftsfrämjandet, https://news.cision.com/se/friluftsframjandet/r/halvering-av-barns-fysiska-aktivitet-pa-vintern,c3729394

** Källa: Pep-rapporten 2023, https://generationpep.se/sv/aktuellt/pep-rapporten-2023/