Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet släpper banbrytande ledarskapsbok för friluftsliv

2024-05-23

Friluftsfrämjandet släpper i dagarna boken ”Ledarskap för friluftsliv”, som ger en helhetssyn på att leda i naturen. Oavsett om du leder vandringar i fjällen, kanotturer på sjön eller utflykter med barn i Friluftsfrämjandets verksamhet Skogsmulle hjälper den här boken dig att skapa meningsfulla och oförglömliga friluftsupplevelser.

–Friluftsfrämjandet har över 8 500 ideella ledare som genom sin kunskap och sitt engagemang skapar så mycket positiva effekter för människor i form av förbättrad fysisk och psykisk hälsa, ökad livsglädje, gemenskap och naturupplevelser. Men friluftslivet är en underutnyttjad kraft, och det behövs fler ledare som kan guida och inspirera människor i naturen, säger Truls Neubeck, chef för Friluftsakademin, Friluftsfrämjandets utbildningsorganisation.  

”Ledarskap för friluftsliv” samlar Friluftsfrämjandets långa erfarenhet av att leda människor i naturen och kombinerar denna kunskap med modern forskning om ledarskap och motivation. Boken bidrar med nya perspektiv till ledarskapslitteraturen genom sin unika utgångspunkt och många praktiska exempel på friluftsliv för rekreation och lärande.

Idén till boken kommer från alla möten med Friluftsfrämjandets ideella ledare, organisationens utbildningar av allt från Skogsmulleledare till skidlärare och behovet av att samla praktiska erfarenheter kopplat till en gedigen kunskapsbas om hur vi leder, utvecklas och lär.
 
– ”Ledarskap för friluftsliv” kommer att forma vårt sätt att se på ledarskap i naturen i många år framöver. Det är en värdefull bok för alla som vill vara goda ledare för grupper utomhus, säger Truls Neubeck, som har skrivit bokens förord. 

Boken ger djupgående insikter och konkreta metoder för att skapa positiva friluftsupplevelser. Den är en stor tillgång för både nya och erfarna ledare, med verktyg för att förstå och möta deltagarnas behov. Kristofer Olsson och Carl Hård af Segerstad, bokens författare är båda ideella ledare inom Friluftsfrämjandet.  

–I mer än 10 år har vi utbildat ledarutbildare inom alla slags friluftsgrenar. Det har lärt oss att det finns några grundläggande principer som alla ledare bör känna till, oavsett vilket friluftsliv de håller i. Detta är något vi vill sprida vidare," säger Kristofer Olsson. 

Boken är utgiven av Friluftsfrämjandet. Den finns tillgänglig i Friluftsfrämjandets webbshop samt i bokhandeln från den 27 maj.