Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet fick fana av kungen på nationaldagen

2023-06-07

På nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm var Friluftsfrämjandet en av tio ideella organisationer som fick ta emot en fana av kung Carl XVI Gustaf.

Firandet på Skansen var extra högtidligt och omfattande i år eftersom det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. I sitt inledningstal hyllade kungen friheten att röra sig i skog och mark - den unika svenska allemansrätten.

Stiftelsen Sveriges Nationaldag som står värd för det officiella nationaldagsfirandet ville i år särskilt uppmärksamma civilsamhällets viktiga bidrag till Sverige.

–Det var med stor ödmjukhet vi fick ta emot denna fana från kungen. Det är ett mycket tydligt kvitto på det viktiga och värdefulla arbete som vår organisation och våra 8 000 ledare gör för människors livsglädje och ökad folkhälsa varje dag, året om, över hela landet, säger Erik Lundvik, ordförande i Friluftsfrämjandet. Han tog emot fanan tillsammans med Friluftsfrämjandets generalsekreterare Kristina Ljungros.

Bosse Åhlund.jpg

Med på scenen för att överlämna blommor till drottningen var åttaårige Bosse Ålund, medlem i Friluftsfrämjandet sedan två års ålder när han började i Skogsknopp. Nu ägnar han sig åt att cykla MTB och roligast med det är ”när man får lära sig att lyfta framhjulet, att det är spännande att åka på stigar och man får träning”- vilket han också fick berätta om på scenen.

–Det var lite pirrigt att berätta om att cykla MTB med Friluftsfrämjandet, att dela ut blommor till drottningen var roligt och mindre pirrigt, säger Bosse Ålund efter firandet.

Vi tackar nationaldagsstiftelsen och kungahuset för den fina fanan och Bosse för sitt engagemang i Friluftsfrämjandet - och insatsen på Skansen!