Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet får Naturvårdsverkets Miljömålspris

2020-05-06

Friluftsfrämjandet tilldelas Naturvårdsverkets Miljömålspris för verksamheten ”Skogsmulle och skogens värld”, i kategorin Uthållighet och långsiktighet. 67 procent av allmänheten i Sverige känner till Skogsmulle – barnens och djurens vän i skogen. Sedan 1957 har Skogsmulle gett över 2 miljoner barn en positiv känsla för natur och miljö.

–Att tilldelas årets Miljömålspris gör mig otroligt stolt och glad. Tusentals ideella ledare har genom Skogsmulle möjliggjort för barn att på ett tryggt, roligt och lärorikt få uppleva, upptäcka och utforska naturen. Genom åren har dessa barn vuxit upp och gett vidare sitt engagemang till sina egna barn och barnbarn – vilket har skapat den starka verksamhet som ”Skogsmulle och skogens värld” är idag. Nu är han mer aktuell än någonsin. För hoten mot natur och djur är tyvärr ökande och inte sällan är det barnen som tydligast kräver stoppad miljöförstöring. Skogsmulles 63 år i tjänst är verkligen både uthållig och långsiktig, och det ska den fortsätta vara även för barn i framtiden, säger Lars Lundström, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.

Friluftsfrämjandet tilldelades Miljömålspriset i kategorin Uthållighet och långsiktighet, som delas ut till en organisation eller företag som med beslutsamhet utfört ett miljöarbete under lång tid och har uppnått mycket goda resultat.

–Miljöarbete som ger resultat är både viktigt och svårt. Därför vill vi genom Miljömålspriset lyfta fram de bästa exemplen i hela landet. Friluftsfrämjandet har med stor uthållighet hållit fast vid tanken om att människan mår bra av att vistas i naturen. Genom att rikta sig till barn och unga och lära dem hur viktig naturen är bidrar Friluftsfrämjandet till Ett rikt växt- och djurliv, säger Sabina Nilsson, projektledare för Miljömålspriset på Naturvårdsverket.

Kontakt:
Kajsa Ljungberg, pressansvarig Friluftsfrämjandet
0700–434 659, kajsa.ljungberg@friluftsframjandet.se

Sabina Nilsson, Projektledare Miljömålspriset
010-698 13 65, Sabina.Nilsson@Naturvardsverket.se

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation. De senaste fem åren har antalet medlemmar ökat med cirka 35 procent. www.friluftsframjandet.se

Om Miljömålspriset
Miljömålspriset är ett pris som Naturvårdsverket instiftat för att uppmärksamma och belöna ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete som bidrar till att nå Sveriges miljömål. Juryn för Miljömålspriset består av sju ledamöter inom näringsliv, akademi, civilsamhälle och offentlig sektor. Kategorier: Uthållighet och långsiktighet, mod och tempo och årets inspiratör. Läs mer här: https://naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Sveriges-miljomal/Miljomalspriset/