Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet bygger krisvishet i hela landet

2022-08-10

Friluftsfrämjandet lanserar initiativet ”Krisvis” för att bidra med ökad krisberedskap i en orolig tid genom kunskap och gemenskap i naturen. Projektet genomförs med stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Grundkunskap i friluftsliv är många gånger detsamma som grundläggande krisberedskap. Det finns många likheter mellan att klara sig en vecka på fjället och klara sig en vecka hemma om elen gått eller vattnet har slutat rinna ur kranen.

–Vi vill att fler människor ska få möjlighet att mötas i naturen och leva efter devisen ”torr, varm och mätt”, som är något vi lärt ut i 130 år. Vi vet att människor känner en ökad trygghet i vardagen om man vet att man är rustad för krisen – man blir ”krisvis”, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. 

Under det kommande året kommer Friluftsfrämjandets ideella ledare att genomföra naturnära möten, utbildningar och prova-på-aktiviteter runt om i hela landet, där allmänheten kommer att få möjlighet att bli mer krisvisa genom att lära sig hantera ett spritkök, hålla värmen, vattenhantering med mera. 

–Vi vill ge alla chansen att öka sin krisvishet. Genom att vara ute i naturen, öva och öka dina kunskaper blir du tryggare och får dessutom kunskaper för att kunna delta i friluftslivet, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. Vi är också stolta och glada att få stöd från MSB för att genomföra detta projekt. 

Om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med ca 112 000 medlemmar, 8000 ledare, 300 lokalavdelningar, verksamhet i 400 förskolor och skolor, och skidskola i 80 skidbackar är Friluftsfrämjandet Sveriges största friluftsorganisation.