Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Erik Lundvik avgår som ordförande efter nästa stämma

2023-09-28

Erik Lundvik, ordförande i Friluftsfrämjandet, har meddelat att han inte står till förfogande för omval på riksstämman i maj. Erik har då varit engagerad i Friluftsfrämjandet i 43 år och arbetat i styrelsen i 18 år, varav 12 som ordförande. Nu inleder valberedningen sitt sökande efter en ny ordförande.

Här berättar Erik själv om bakgrunden till beslutet, och vad som händer fram till stämman.

Hej Erik, du har meddelat att du inte kandiderar till en ny period vid föreningens riksstämma i maj. Vad ligger bakom beslutet, och hur känns det idag?

–Det är verkligen blandade känslor, men min hjärna säger att det är bäst för Friluftsfrämjandet att jag avgår innan jag blir så gammal att jag blir en belastning för organisationen, och allvarligt talat så tycker jag att vi ska släppa fram de unga även i Riks styrelse. Det är lite vemodigt också.

Du har bidragit med ett enormt engagemang, kunskap och hjärta genom åren. Vad tycker du är det bästa med vår organisation?

–Att alla är välkomna, oavsett utbildning eller etnicitet, att vi gör gott för väldigt många människor och vi har väldigt roligt tillsammans. I Friluftsfrämjandet träffar du olika människor som du aldrig skulle ha träffat annars. Det ger nya insikter och är väldigt utvecklande.

Du avgår alltså vid riksstämman i maj, men det är långt kvar till dess. Vill du lyfta fram några av de viktiga saker som du har framför dig under de här månaderna?

–Det är mycket spännande på gång. Vi tar fram ett förslag till ny treårig verksamhetsplan och kanske en justering av strategin till riksstämman, vi utvecklar vår varumärkesstrategi Blå boken, och vi fortsätter jobba för målet ”Ett Friluftsfrämjandet”. Allt för att stötta våra lokalavdelningar och ledare,  och all fantastisk verksamhet som pågår varje dag, året om, runt om i landet. Samtidigt vill vi öka vårt samhällsbidrag och fortsätta  inspirera allmänheten till mer friluftsliv. 

I Friluftsfrämjandet träffar du olika människor som du aldrig skulle ha träffat annars. Det ger nya insikter och är väldigt utvecklande. 

Vad händer efter stämman - blir det mer Friluftsfrämjandet då? 

–Nja, det blir nog mer eget friluftsliv eftersom jag frigör tid för det och det ser jag fram emot, men mitt engagemang för Friluftsfrämjandet finns kvar. Jag är fortfarande ordförande i min lokalavdelning, jag kommer att i alla fall några år till att vara reseledare på skidresor till Dolomiterna och på vandringsresor till Sydtyrolen och troligen hinner jag vara ledare för fler låglandsvandringar nu.

Och så länge - vill du dela med dig av ditt bästa friluftstips?

–Det finns ju inte ETT tips, jag har så många och det jag gjorde senast är alltid det som jag tänker på först. Och självklart beror det på om det gäller barn, ungdom, familj, vuxna eller seniorer och om det ska vara långt bort eller nära. Ett generellt, fast lite tråkigt tips är kanske att det viktigaste är att du kommer ut i naturen, det är inte så viktigt var och hur och hur länge, men försök att spendera tid i naturen så ofta du kan.