Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Elda varsamt – eller inte alls

2020-06-25

Att tända en lägereld att laga sin mat över är en av friluftslivets höjdpunker som är svår att motstå. Men just nu är det mycket torrt i skog och mark och det råder eldningsförbud över nästan hela landet. Det kan vara läge att hitta ett annat sätt att laga sin utemat på, påminner Cajsa Rännar på Friluftsfrämjandet.

Lägerelden sätter en härlig krydda på vårt friluftsliv. Men allemansrätten ger ingen självklar rätt att göra upp en eld. Du får elda om du är försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skadar naturen, och om du följer de bestämmelser som råder på platsen.

–Det är klart att det är riktigt härligt att få grilla sin korv eller steka sin nudelwok över öppen eld, men det gäller att ta ansvar och vara varsam. Säkerställ alltid att du ka släcka elden väl, och har tillgång till rikligt med vatten, säger Cajsa Rännar på Friluftsfrämjandet.

Den som tänder eld i naturen är alltid ansvarig för att den inte sprids. Att välja ett säkert underlag, som sand eller grus, är ett bra första steg. Just nu är det dock olämpligt att tända eld överhuvudtaget. På många håll är det fortfarande tillåtet att elda på fasta grillplatser, men även det måste göras med försiktighet.

För den som vill laga mat utomhus finns många andra sätt än att elda. Och nu är en bra tid att utforska dessa.

– Att använda ett friluftskök med gaslåga är mycket säkrare än att tända en eld, säger Cajsa Rännar. Men även det måste göras med eftertanke när det är såhär torrt. 

Placera köket på en säker plats, t ex en sandstrand nära vatten eller på en fast grillplats. Se till att inget gräs eller torra grenar finns i närheten.

– På ett gaskök kan du laga nästan all mat som du kan göra hemma. Ett tips är att förbereda mycket av hackandet och skalandet av t ex grönsaker innan du ger dig ut. Då går det snabbare att mätta hungriga magar när man väl är ute. 

Om det varma och torra vädret fortsätter kan eldningsförbudet skärpas till att gälla även grillplatser och friluftskök.

– Då ställs fantasin verkligen på prov, men inget är omöjligt. En del mat, t ex nudlar, soppor och couscous, går att tillaga med varmt vatten ur termos. Att göra en wrap av tonfisk, en kall röra i mattermos och grönsaker är också gott. Piroger, pizzarullar och matmuffins är också ett bra och gott sätt att fylla på med energi utan att riskera en skogsbrand. För visst är det härligt att elda, men säkerheten och varsamheten om skog och mark måste gå först.

 

Kontakt:

Kajsa Ljungberg, pressansvarig
0700-43 46 59
kajsa.ljungberg@friluftsframjandet.se

Om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation.

www.friluftsframjandet.se