Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Backa din hemmabacke på World Snow Day

2022-01-14

Alla former av rörelse är bra, men att vara aktiv utomhus är det allra bästa - inte minst under pandemin. I Sverige finns fantastiska möjligheter med landets runt hundra hemmabackar för skid- och snowboardåkning. Hemmabackarna lockar till rörelse och lägger grunden för ett aktivt liv. Vi vill att de ska finnas kvar och utvecklas. Men det är tyvärr ingen självklarhet. Därför vill vi uppmärksamma hemmabackarna i samband med World Snow Day den 16 januari.

På söndag är det World Snow Day. En internationell märkesdag för att fira och uppmärksamma glädjen och nyttan med snö- och vintersport. Inför årets firande ser vi samtidigt att stillasittande bland unga är ett växande problem och har ökat under pandemin.1

Centrum för idrottsforskning konstaterar att det i synnerhet behövs mer fysisk aktivitet under fritid, helger och lov.2 En studie från Nordiska rådet visar att svenska barn är mest stillasittande i en nordisk jämförelse.3

Utvecklingen är allvarlig, men går att vända.

Skid- och snowboardåkning ger barn och unga chansen att uppleva glädjen av att röra på sig utomhus. Vi vill påstå att farten och pirret i att susa ner för en backe kan utmana vilket datorspel som helst. Vinteridrott är därtill ett utmärkt sätt att röra på sig under pandemitider.

I Sverige finns 197 SLAO-anslutna skidanläggningar, ungefär hälften är fjällanläggningar och resten hemmabackar, det vill säga mindre anläggningar på hemmaplan. Hemmabackarna drivs ofta ideellt eller kommunalt och drivs under andra förutsättningar jämfört med de stora fjällanläggningarna.

Till hemmabacken är det lätt att ta sig - hit kan ofta barn och unga själva ta bussen för att åka skidor eller snowboard och umgås. Ofta är det i hemmabacken som barn lär sig åka skidor och snowboard och här läggs grunden för den svenska skidkulturen.

Vi vill att hemmabackarna ska leva vidare och fortsätta vara en del av en aktiv livsstil i hela Sverige. Men det finns en del utmaningar.

Liftarna i många hemmabackar är gamla och slitna, många är över 40 år. Det behövs investeringar i liftar, pistmaskiner och snökanoner - och det kostar.  Precis som det kostar med alla investeringar i folkhälsa.

Klimatförändringarna gör att en del kommuner, framför allt i södra Sverige, funderar över om det är rimligt att satsa på snössystem när minusgraderna blir mer sällsynta. Vi menar att det är det. Att lägga snö med förnybar energi i den lokala hemmabacken bör vara lika självklart som att lägga is i ishallar och värma upp vatten i badhus.

I samband med World Snow Day vill vi uppmana så många som möjligt att backa sin hemmabacke. Det kan vi göra på olika sätt:

  • Till Sveriges kommuner: satsa på hemmabackarna! De bidrar till ökad folkhälsa och är en viktig arena där barn och ungdomar kan umgås och röra på sig.
  • Till landets skolor och fritidsverksamheter: fortsätt att nyttja hemmabacken i er verksamhet. Det ger fler barn möjlighet att upptäcka glädjen av snö och rörelse.
  • Till landets skidåkare: packa matsäcken och ta med familjen till en aktiv dag i er närmaste hemmabacke. Passa på att visa uppskattning till de föräldrar och många andra eldsjälar som ofta helt ideellt driver anläggningen.

Vi inom vintersporten lovar att göra vår del. Vi vill bidra till att introducera fler unga till våra svenska friluftslivs- och idrottstraditioner. Genom till exempel projektet Alla på snö har vi hittills tillsammans gett över 100 000 barn och ungdomar möjlighet att kostnadsfritt prova på vintersport och skidåkning.

Det arbetet ska vi fortsätta med. Vi kommer att under 2022 även att lansera en gemensam satsning på just hemmabackarna och deras framtid.

Tillsammans kan vi alla bidra till en viktig del av Sverige som bidrar till hälsa, motion och ett aktivt liv för både unga och gamla. Hoppas att vi ses i hemmabacken redan nu på söndag!

Ann-Louise Samuelsson, tf. generalsekreterare Friluftsfrämjandet

Titti Rodling, vd SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation

Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet

 

  1. https://generationpep.se/sv/hur-vi-arbetar/egna-satsningar/pep-rapporten/
  2. https://www.idrottsforskning.se/unga-ror-sig-for-lite-visar-unik-studie/
  3. https://www.dn.se/debatt/stillasittande-i-skolan-ger-ohalsa-och-daliga-resultat/