Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Anna Nergårdh föreslås bli Friluftsfrämjandets nya ordförande

2024-03-01

I vår ska Friluftsfrämjandet välja ny ordförande till riksstyrelsen när Erik Lundvik avgår efter 12 år på posten. Friluftsfrämjandets valberedning föreslår Anna Nergårdh inför ordförandevalet vid Friluftsfrämjandet Riksstämma i Jönköping den 26 maj.

–Friluftsfrämjandets uppdrag att genom friluftsliv bidra till folkhälsa och livsglädje är lika aktuellt nu som när organisationen grundades för 130 år sedan. Anna Nergårdh är en person som kan bidra med stabilitet och kontinuitet i kombination med nya perspektiv och ny energi. Med sin kunskap om friluftsliv, sin gedigna ledningserfarenhet från samhällsbärande positioner i hälso- och sjukvården, och sitt stora nätverk tror vi att hon är helt rätt person att leda Friluftsfrämjandet i arbetet mot Strategi 2030, säger Jörg Bassek, valberedningens ordförande. 

Anna Nergårdh är specialistläkare och disputerad forskare och har de senaste 20 åren arbetat med styrning och ledning inom hälso- och sjukvård, bland annat som biträdande landstingsdirektör i Stockholm. Hon är ledamot i Friluftsfrämjandets riksstyrelse sedan 2022. 

–Jag är oerhört hedrad och stolt.  Jag är så imponerad av hur Friluftsfrämjandets 8700 ideella ledares engagemang och kunskap varje dag bidrar till livsglädje för så många människor över hela landet. Genom sin verksamhet möter Friluftsfrämjandet många samhällsutmaningar som ökat stillasittande, psykisk ohälsa eller ensamhet, säger Anna Nergårdh.  

Anna Nergårdh har också på regeringens uppdrag lett en omfattande utredning om hälso- och sjukvårdens utveckling, med fokus på förebyggande insatser och folkhälsa. Anna har en mångårig erfarenhet av styrelseuppdrag inom hälso- och sjukvårdens område och inom föreningslivet.

–Friluftslivet är en underutnyttjad resurs i förhållande till dess stora samhällsbidrag. Köerna till Friluftsfrämjandets verksamhet är långa på många håll. Med mer resurser för att utbilda ledare skulle Friluftsfrämjandet kunna sätta långt många fler barn och unga som inte är uppvuxna med friluftsliv i rörelse. Därutöver kan organisationen bidra till mer friluftsliv i skolan, i vården och omsorgen. Här hoppas jag kunna bidra till att skapa uppmärksamhet kring friluftslivets stora samhällsnytta, säger Anna Nergårdh.   
 
En ny ordförande utses vid Friluftsfrämjandets Riksstämma i Jönköping den 25-26 maj . Vid stämman kommer också flera omval och nyval till styrelsen att göras.  

Följande nomineras till ledamöter: My Olsson och Therese Bohlin (fyllnadsval) Erik Lundvik (nyval) och Anders Gerward (omval). Övriga ledamöter i styrelsen sitter på pågående mandat. 

Övriga styrelseledamöter Katarina Wendt Englund, Karin Olsson, Ulrica von Thiele Schwarz och Peter Westman sitter kvar på oförändrade mandat.