Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Anna Nergårdh blir ny ordförande för Friluftsfrämjandet

2024-05-27

Anna Nergårdh har valts till ny ordförande för Friluftsfrämjandets riksstyrelse. Anna tar över efter Erik Lundvik, som avgår efter 12 år på posten. Valet ägde rum vid Friluftsfrämjandets riksstämma i Jönköping den 26 maj, och Anna har blivit vald på en mandatperiod av tre år.

–Detta är ett riktigt drömuppdrag. Friluftsfrämjandet har tagit ut människor i naturen i 130 år, och skapat rörelse, gemenskap och livsglädje för så många, och samtidigt bidragit till ökad folkhälsa. Jag är så imponerad över våra 8 700 ledares djupa kunskap och stora engagemang, och jag är så hedrad och stolt över att få ta över stafettpinnen vidare att leda Friluftsfrämjandets Riksstyrelse, säger Anna Nergårdh.

Anna Nergårdh är specialistläkare och disputerad forskare. De senaste 20 åren har Anna arbetat med styrning och ledning inom hälso- och sjukvård, bland annat som biträdande landstingsdirektör i Stockholm. Hon har varit ledamot i Friluftsfrämjandets riksstyrelse sedan 2022.

På regeringens uppdrag har hon även lett en omfattande utredning om hälso- och sjukvårdens utveckling, med fokus på förebyggande insatser och folkhälsa. Anna har lång erfarenhet av styrelseuppdrag inom hälso- och sjukvården samt föreningslivet. 

–Friluftsfrämjandets verksamhet bidrar till att lösa många samhällsutmaningar som ökat stillasittande, psykisk ohälsa och ensamhet, men friluftslivet är en underutnyttjad resurs i förhållande till det stora samhällsbidraget.

–Med mer resurser för att utbilda ledare skulle Friluftsfrämjandet kunna erbjuda fler äventyr i naturen, och sätta långt många fler i rörelse. Vi kan också bidra till mer friluftsliv i skolan, vården och omsorgen. Här hoppas jag kunna bidra till att skapa uppmärksamhet kring friluftslivets stora samhällsnytta, säger Anna Nergårdh. 

Vid Friluftsfrämjandets riksstämma i Jönköping den 25-26 maj valdes också nya ledamöter till styrelsen:

My Olsson (fyllnadsval) 
Therese Bohlin (fyllnadsval) 
Erik Lundvik (nyval) 
Anders Gerward (omval) 

Övriga ledamöter i styrelsen sitter kvar på oförändrade mandat: 

Katarina Wendt Englund 
Karin Olsson 
Ulrica von Thiele Schwarz 
Peter Westman 

Fem frågor till Anna Nergårdh