Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

”Alla på snö” vinner internationella skidförbundets förstapris

2020-06-02

Satsningen Alla på snö, där barn och ungdomar får prova på och upptäcka olika sätt att glida på snö, har vunnit första pris i det internationella skidförbundets tävling "FIS SnowKidz Award 2020". Satsningen initierades av Svenska Skidrådets medlemsorganisationer, där Friluftsfrämjandet och Svenska Skidförbundet ingår.

–Vi är så stolta över att Alla på snö tilldelas det här fina priset. Som medgrundare är vi förstås otroligt glada över satsningens framgång, och imponerade över Svenska Skidförbundets arbete med att varje år gör de det möjligt för tiotusentals barn och ungdomar att prova på att åka skidor och snowboard – oavsett förkunskaper och tidigare relation till snöaktiviteter. Att Alla på snö når alla barn i kommunen är ett viktigt och avgörande arbete för att fortsätta att göra friluftslivet tillgängligt för alla, säger Urban Persson, verksamhetsansvarig Skidor utför på Friluftsfrämjandet

–Det är fantastiskt att Alla på snö, i stor konkurrens med liknande projekt från stora delar av världen, uppmärksammas av det internationella skidförbundet på detta sätt. Det är verkligen en bekräftelse för vår långsiktiga satsning med att sprida nytta och glädje med skid- och snowboard-åkning till barn och ungdomar runt om i Sverige, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

Alla på snö är en dag på snö för alla fjärdeklassare i landet där barnen får kostnadsfri tillgång till utrustning, snöanläggning och vägledning för att utforska snöglädje. En satsning som genomförs och drivs av Svenska Skidförbundet.

Succén med Alla på snö startade hösten 2008 som ett initiativ av Svenska Skidförbundet och Svenska Skidrådets medlemsorganisationer, där Friluftsfrämjandet med andra ingår. Det började med ett pilotprojekt i Norrköpings kommun men har växt enormt. Alla på snö-dagar arrangeras nu i 52 kommuner över hela landet. Cirka 20 000 barn och 1 400 ungdomar brukar aktiveras varje år genom Alla på snö. Sedan starten har nära 160 000 barn och ungdomar deltagit i någon av Alla på snös aktiviteter.

Priset ska inspirera fler initiativ

Varje säsong anordnas en mängd projekt runt om i världen för att få fler barn att upptäcka snöglädje. Det internationella skidförbundet FIS vill med tävlingen ”FIS SnowKidz Awards” uppmärksamma de bästa projekten för att inspirera till fler initiativ. Åtta kandidater väljs ut till en final där vinnarna till slut tillkännages – denna gång gick första priset till Alla på snö, vilket innefattar en prissumma på 15 000 schweizerfranc, cirka 146 000 kronor. Pengarna kommer att användas för att sprida ännu mer snöglädje till barn runt om i Sverige.

–Vi vill tacka alla deltagande kommuner, föreningar, ledare, anläggningar och vår personal så mycket för deras engagemang. Och även rikta ett stort tack till våra ovärderliga samarbetspartners Postkodlotteriet, Vattenfall, OBOS, Riksidrottsförbundet och Framåtfonden samt den lokala samarbetspartnern Leksands sparbank som alla gör denna satsning möjlig, avslutar Ola Strömberg.

Kontakt:

Kajsa Ljungberg
Pressansvarig Friluftsfrämjandet
Kajsa.ljungberg@friluftsframjandet.se
0700 43 46 59

Johan Linnaeus,
Svenska Skidförbundet, ansvarig Alla på snö
Telefon: +46 (0)70 372 00 41
E-post: johan.linnaeus@skidor.com

Bilagor:

Film från FIS: https://youtu.be/L2oEQ5aVPy4

Om Alla på snö
Alla på snö är en dag på snö för alla fjärdeklassare i landet där barnen får kostnadsfri tillgång till utrustning, snöanläggning och vägledning för att utforska snöglädje. Alla på snö startade hösten 2008 som ett initiativ av Svenska Skidförbundet och Svenska Skidrådets medlemsorganisationer, där Friluftsfrämjandet med andra ingår. Satsningen finansieras av bland annat Postkodlotteriet,

Om FIS SnowKidz
FIS SnowKidz är en del i FIS stora kampanj ”Bring children to the snow” som syftar till att få fler av världens barn att glida på snö. Läs mer på snowkidz.com

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation. De senaste fem åren har antalet medlemmar ökat med cirka 35 procent. Friluftsfrämjandet finns också i 500 förskolor och skolor genom I Ur och Skur, Skogsmulle i förskolan och Skogshjältarna. www.friluftsframjandet.se