Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli ledare för längdskidor

Längdskidåkning i Friluftsfrämjandet är lika mycket härlig motion och teknik som naturupplevelse och gemenskap. Och intresset för längdskidåkning ökar. Våra ledare i längdskidåkning utbildas med fokus på ledarskap, rörelseanalys, teknik, pedagogik och metodik, säkerhet och utrustning för att kunna hålla ledarledda turer på längdskidor.

Många vill lära sig åka längdskidor för att få en härlig vinteraktivitet eller ny träningsform. Tillsammans med Friluftsfrämjandets ledare kan både barn som vuxna nybörjare lära sig åka längdskidor. För de som redan kan åka längdskidor men vill utvecklas eller bara åka ihop med andra, finns grupper med fokus på olika åkstilar och hur du bäst åker uppför och utför. All verksamhet inom Friluftsfrämjandet sker utan tävling och prestationskrav.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ledare i längdskidor bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld får du:

  1. utbildning och personlig utveckling inom längdskidor och ledarskap
  2. härlig gemenskap och ett nätverk av likasinnade
  3. chansen att leda och skräddarsy dina egna äventyr på längdskidor

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar ledarutbildningen för längdskidor

Som ledare inom Friluftsfrämjandet utbildas du inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Målet med ledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att tryggt och tydligt kunna leda grupper på längdskidor.

  • Friluftsfrämjandets utbildningsmetodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion.
  • Vi fokuserar på djupare insikt om det egna ledarskapet, deltagarnas olikheter och gruppens upplevelse. Förmågan att utifrån dina erfarenheter och egenskaper kunna reflektera över och utveckla dig själv som ledare.
  • Utbildningen för att leda längdverksamhet är normalt tre dagar: fredag morgon till söndag eftermiddag, från tidig morgon till sen kväll. Samtliga delar är obligatoriska.

Utbildningsnivåer

Ledarutbildningen är indelad i två nivåer. Efter respektive utbildningsnivå har du möjlighet att:

  • Nivå 1 (3 dagar): leda grupper som består av nybörjare till och med motionsåkare.
  • Nivå 2 (3 dagar): leda grupper med fokus på utveckling av skidtekniken, upp till och med avancerad åkare, klassisk stil. Deltagande i nivå 2 förutsätter godkänd nivå 1.

Förkunskapskrav

Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp. Du har god vana att åka längdskidor och vi rekommenderar att du har genomgått en första hjälpen-utbildning under de senaste två åren.

Om du vill bli ledare för längdskidor men ännu inte har tillräckliga kunskaper, skaffa dig gärna mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Om du har frågor om ledarutbildningen för längdskidor kontakta din lokalavdelning.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Eva, ledare längdskidor

–Naturen är min plats för återhämtning. Möjligheten att varva ner och tanka energi ger mig ett hållbart livstempo som verkligen bidrar till mitt välmående. Naturen skapar balans för oss i ett annars ganska stressat och digitaliserat samhälle.