Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Naturparkour

Att hoppa över stock och sten eller göra en volt i skogsgläntan för kanske inte tankarna till Friluftsfrämjandet. Inte än i alla fall. Men med Naturparkour, som ett enkelt och inkluderande friluftsliv, kan vi bygga broar mellan urbana aktiviteter och friluftslivet. Projektet Naturparkour möter ungdomars behov och öppnar upp för ett friluftsliv för alla.

Naturparkour är precis som namnet antyder parkour i naturen. Parkour handlar om att förflytta sig från punkt A till punkt B på ett så snabbt, smidigt och effektivt sätt som möjligt. Grundfilosofin inom parkour är att se varje hinder som en möjlighet till utveckling. Parkour är idag en av världens snabbast växande ungdomssporter, och utövas traditionellt sätt i en urban stadsmiljö. Nu har vi chansen att göra naturen till en självklar arena för spontanidrott och parkour. 

Ambitionen är att genom projektet bättre möta barn och ungdomar som idag inte identifierar sig med friluftslivets traditionella verksamhet och istället erbjuda något som passar målgruppens intressen och möter deras behov. Syftet med projektet är att stärka mångfalden inom friluftsfrämjandet genom ett glädjefyllt möte med vår natur.

Inom projektets ramar kommer vi skapa en Naturparkourutbildning med tillhörande utbildningsmaterial så att alla lokalavdelningar som vill kan bedriva naturparkour med naturen som arena. Dessutom kommer vi på tre utvalda lokalavdelningar att tillsammans med ungdomar bygga multifunktionella spontanidrottsanläggningar som lämpar sig för naturparkour och annan spontanidrott. Parkerna kommer att utgöra en attraktiv mötesplats för unga och vara en naturlig inkörsport till friluftsliv och nya träningsformer. Detta ökar möjligheterna till en hälsosam livsstil, grupptillhörighet och tillgång till naturen som livsrum.

Projektet finansieras av Arvsfonden och pågår t.o.m oktober 2018.

Naturparkour - vad är det?

I filmen nedan får ni ett smakprov på vad Naturparkour kan vara när man har tränat ett bra tag. Det finns mycket mera att hitta på vår youtubekanal, både instruktionsfilmer och dokumentation av projektet. Lär dig till exempel göra en wall flip!

Aktuellt om naturparkour

Hitta naturparkouräventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.