Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Allemansrätten på vattnet

Att ta sig ett dopp eller en välförtjänt fikapaus vid strandkanten är en härlig del av friluftslivet. Och det får vi göra i Sverige tack vare allemansrätten, men då gäller det att inte störa eller förstöra.

Sjöar, hav, floder och andra vattendrag är mycket attraktiva friluftsmiljöer. Och tack vare allemansrätten får vi nyttja stränder till att bada och bryggor som tilläggsplats för båtar och kanoter. Men det är viktigt att visa hänsyn till natur, djurliv, markägare och andra besökare när vi vistas omkring vatten. 

Det här är bra att veta om allemansrätten när du ska på äventyr på vattnet.

Stränder

Allemansrätten gör att du får bada nästan överallt. Det är ett generellt strandskydd som gäller vid havet, sjöar och vattendrag som syftar till att ge allmänheten tillgång till stränder. Det kan dock finnas kommunala föreskrifter som inskränker allemansrätten. Ibland är det även förbjudet att till exempel ta med sig hunden eller rida på stranden. 

Kom ihåg att det är förbjudet att köra motorfordon i terrängen, vilket innebär att du till exempel inte får köra hur som helst med bilen för att lasta ur kajaken. 

Privat strandtomt

Men den där härliga stranden nedanför ett hus, är det tillåtet att bada där? Kanske. Det område som ligger närmast runt ett bostads- eller fritidshus kallas för hemfridzonen och där har den boende rätt att vara ostörd. Hur stor hemfridszonen är avgörs från fall till fall så utgå alltid från allemansrättens grundregel: Inte störa, inte förstöra. 

Den boende får inte spärra av en badplats med staket om den ligger utanför hens tomt.

Bryggor

Om en privat brygga ligger utanför tomtmarken och utom synhåll för den som äger den får du tillfälligt använda bryggan både för att bada och lägga till med båt. Perfekt för en lunchpaus på kajakpaddlingen. Detta är förutsatt att ägaren inte behöver bryggan just när du är där, vilket innebär att du har en skyldighet att lämna bryggan så fort ägaren kommer. Lämna alltid rent och snyggt efter dig innan du går.

Tvätta och diska

Svettig efter en dag med äventyr i naturen? Eller kanske vill du diska kåsan efter utflyktslunchen? Då kan det kännas lockande att ta sig till ett vattendrag, vilket är helt okej. Tänk bara på att vara så snäll mot naturen du bara kan. Använd tvål och schampo som inte är skadligt för miljön. Samma sak gäller diskmedel. Och diska gärna på land och släng diskvattnet en bit från vattendraget. Det gör att marken hinner filtrera vattnet innan det rinner tillbaka ner i sjön, havet eller floden.

Fågellivet

Många fågelarter lever nära vattendrag, och vid häckningsperioder bör fåglarnas boplatser undvikas. Vid fågelskyddsområden råder det ilandstigningsförbud viss tid av året, och det kan även förekomma förbud att vistas på vattnet inom visst avstånd från stranden. Håll utkik efter röda eller gula skyltar som varnar för dessa områden. 

Är du ute och paddlar bör du även vara försiktig vid fågelstim i vattnet för att inte splittra stimmet. Du kan antingen sakta in eller paddla runt stimmet istället. 

Fiska

Vill du fånga din egen middag i naturen? Då går det utmärkt att fiska med handredskap längst kusten och vid våra fem största sjöar Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren och Storsjön. För fiske i andra vatten krävs fiskekort eller annat tillstånd.

Kräftpest 

Kräftpest är en sjukdom som drabbar sötvattenskräftor och är mycket smittsamt. För att förhindra spridningen mellan olika vattendrag är det därför viktigt att desinficera exempelvis kanoter och fiskespön som kan ha varit i kontakt med smittat vatten.

Naturreservat och nationalparker

Kom ihåg att det är speciella regler i naturreservat och nationalparker som påverkar allemansrätten på vattnet. Det kan till exempel finnas restriktioner på var det är okej att gå i land från sjösidan och inte. Du måste själv ta reda på vad som gäller där just du befinner dig.

Bli medlem

Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8000 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!

Bli medlem

Lär dig mer om allemansrätten

Spelet om allemansrätten

Svara på 10 snabba men kluriga frågor om allemansrätten. Utmana dina vänner! Spelet finns på svenska, engelska, somaliska och arabiska.

Spela

The Right to Public Access - in other languages

Our access to nature in Sweden is protected by the Right of Public Access (Allemansrätten). It is a unique benefit mentioned in the Swedish constitution. Learn more about the Right of Public Access here.

Learn more

Kortspel med frågor om allemansrätten

Spelet om allemansrätten finns som kortlek med 52 frågor och svar om allemansrätten. Du hittar kortleken på Outnorth. Som medlem har du 20 % rabatt på Outnorth.

Köp kortleken

Allemansrätten - en vägledning

Lär dig mer om allemansrätten i en interaktiv vägledning. Här lär du dig om vad du får och inte får göra när du vistas i naturen. Materialet har tagits fram av Naturvårdsverket och SLU.

Till vägledningen