Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Tips Skidskola

2015-11-29

Lite tips inför skidskolan eller skidsemestern

Skidskolans utrustningstips för barn

Även för barn är utrustningen viktig eftersom den skall underlätta istället för försvåra skidåkningen. Det är ett svek mot den lille skidåkaren att låta honom eller henne få sådant som han eller hon skall växa ifatt om ett par säsonger. Många barn kämpar med för stora och för hårda pjäxor, och med skidor som är både för långa och för tunga i förhållande till deras storlek.

Skidor

När det gäller skidor är det viktigt med rätt längd. Visserligen är det lättare att svänga med en kortare skida, men är de alltför korta kan barnet istället få problem med balansen. En för lång skida att ”växa i” är förödande för inlärningen och skidglädjen. Att ”skidspetsarna” når till hakan är ett lämpligt mått för Carving-skidor. Undvik alltför gamla skidor eftersom dagens teknik gör det möjligt att bygga korta skidor som är både mjuka och lagom spänstiga och inte alls känns döda och platta. Viktigt är att undersidorna är plana så att stålkanterna och belaget ligger helt i nivå med varandra. Med vallade skidor går det lättare att svänga.

Bindningar

Alpina barnbindningar är idag utmärkta under förutsättning att de monteras på rätt sätt och sedan justeras efter det barn och de pjäxor som skall användas tillsammans med skidorna. Är bindningarna monterade för långt bak kommer barnet att få problem med att vrida skidorna eftersom deras läge inte stämmer med skidornas vridcentrum. För att klara av att svänga löser barnet ofta problemet genom att hänga bakåt i pjäxorna för att på så sätt tvinga upp skidspetsarna, vilket leder till att en felaktig åkteknik lärs in och att det inte känns roligt att åka skidor.

Stavar

Små barn behöver inga stavar när de skall lära sig att åka utför. Stavarna är bara i vägen och utgör ett onödigt extra problem vid inlärningen. Det är viktigt att barnen från början lär sig att det är med benen och fötterna man håller balansen och styr och svänger med skidorna. Är armarna fria kan barnet lättare kompensera tillfällig obalans genom att hålla ut armarna. Det är även betydligt lättare att lära sig åka lift utan stavar att trassla in sig i. När skidåkningen så småningom utvecklas blir det naturligt att använda stavar. Rekommenderad stavlängd är avståndet mellan marken och armbågen, plus ca 5 cm.

Hjälm

Hjälm är obligatorisk i skidskolan då den är ett bra skydd om barnet kör omkull eller kolliderar med någon annan skidåkare. En bra skidhjälm är lätt att bära, enkel att ta av och på och har bra passform. Hörsel och syn får inte dämpas eller hindras så att den lilla skidåkaren i den nya och ovana situationen i lugn och ro kan koncentrera sig på att åka skidor.

Pjäxor

Det viktigaste med pjäxor är att de är lagom stora, och sitter bra med endast en socka på foten. Är pjäxan för liten blir den en plåga, är den för stor hamnar foten fel i förhållande till skidans vridcentrum, med felaktig inlärning som följd. Ett bra sätt att prova en barnpjäxa är att ta ur innerskon för att känna var tårna hamnar. Barn behöver inte alls de många gånger alltför hårda, tunga och onödigt höga kopiorna av vuxenpjäxor. En lättare och mjukare variant som bara ger lite stöd i sidled för att få hjälp att rulla upp skidorna på innerkanten i svängarna är betydligt lämpligare. Skidåkning är rörelse och balans och för att lära sig att stå rätt mitt på skidorna är det nödvändigt med full rörlighet för vristerna. Barnet måste själv hitta ett läge på skidorna som ger balans av egen kraft, utan stöd av pjäxorna.

Text: Carl Johard.